Prenovljena spletna stran Družine

7.7.2021 Cerkev v Sloveniji Cerkev v Sloveniji, Medij

Spletna Družina – vsak dan s teboj

Prenovljena spletna stran omogoča večjo dostopnost, uporabnost, preglednost in odlično uporabniško izkušnjoV ponedeljek malo pred drugo uro popoldne je zaživela prenovljena Družinina spletna stran (druzina.si). S tem je medijska in založniška hiša Družina tik pred okroglim jubilejem, 70. obletnico obstoja, tudi formalno začela utripati dnevno in novičarsko ter se sproti in ažurno odzivati na aktualno dogajanje. In biti vsak dan z bralci in uporabniki, jih informirati, navduševati in jim priti še bližje!

Prenova Družininega spletnega mesta ni bila zgolj vizualna in vsebinska, temveč tudi procesna in kadrovska. Tako se bo okrepljena spletna ekipa z novimi orodji lahko hitro in zanesljivo odzivala na dogajanje v družbi in Cerkvi ter uporabnikom prinašala verodostojne, preverjene, sveže in, kolikor bo le mogoče, uravnotežene informacije. Ne bo bežala niti pred zahtevnimi in nehvaležnimi temami, a se jih bo lotevala spoštljivo, raje nekoliko zadržano kot preveč pompozno.

Spremembe
Kaj se je s prenovo spletnega mesta spremenilo? Druzina.si bo vsak dan v tednu ponujala zgoščen izbor ključnih novic dneva iz Slovenije in sveta, iz družbe in Cerkve, beležila bo župnijski in občinski utrip, pri čemer ji boste lahko priskočili na pomoč tudi uporabniki z enostavnim spletnim obrazcem, s katerim boste lahko poročali z dogodkov v svoji bližini. Predstavljali bomo zanimive zgodbe ljudi dobre volje, duhovno spodbujali in bogatili, prinašali tudi koristne nasvete in praktične informacije. Pronicljive komentarje in ostale mnenjske članke hišnih in zunanjih piscev boste odslej našli zbrane na enem mestu. Koledar dogodkov bo še preglednejši in popolnejši. Spletna stran bo prijaznejša tudi za mobilne uporabnike.

Družina nadaljuje prenovo, da bi bila uporabnikom povsod še bližje, je prepričan direktor Tone Rode. »Če jih je že deset­letja bogatila tedensko, jim bo prek spleta in družbenih omrežij na voljo vsak dan, s posluhom za lokalne in župnijske informacije, z vključevanjem bralcev, s posredovanjem življenjskih in duhovnih spodbud. Na voljo bo uporabnikom v novih in različnih oblikah: od rednih video in avdio oddaj do enostavno dostopnih digitalnih izdaj, tudi tednika, prilog in revij, na katere se bo mogoče naročiti samo­stojno, brez prejemanja tiskanih izdaj. Tudi razširjeni knjigarna in trgovina na spletu bosta presenetili s še večjim naborom naših knjig in knjig drugih založb ter s še bogatejšo ponudbo nabožnih predmetov, daril, igrač in vsega potrebnega za šolo in pisarno,« poudarja Rode.

Tudi odgovorni urednik Boštjan Debevec se strinja, da Družina kot osrednji katoliški medij v Sloveniji s prenovljeno spletno stranjo polnokrvno vstopa v vsakdanje življenje Cerkve in družbe doma in po svetu. »Ta pomembni korak čutim kot dopolnitev našega poslanstva, ki ga imamo do bralcev tednika oziroma do vseh kristjanov na Slovenskem, v zamejstvu in po svetu,« poudarja Debevec.

Osnovno poslanstvo ostaja
Kljub prenovi pa se osnovno poslanstvo Družine, tudi spletne, ne spreminja. Še naprej bo glas tistih, ki jim drugod ni omogočeno spregovoriti; še naprej bo posvečala posebno pozornost Slovencem v zamejstvu in izseljenstvu; še naprej bo dialoška in bo ponujala roko tudi drugače mislečim; še naprej bo odstirala preteklost, soustvarjala sedanjost in se ozirala v prihodnost; še naprej bo zavezana izključno resnici. Še naprej se bo trudila biti blizu ljudem.

In kako na nov izziv gledajo v Družinini dnevni spletni ekipi? Marko Mesojedec, najbolj svež obraz v njej (najdaljšo »kilometrino« ima Mojca Masterl Štefanič), pravi, da je spletno novinarstvo – kljub dolgoletnim izkušnjam z novinarskim delom – zanj novo poglavje na poklicni poti. »Želim si zlasti, da bi naši bralci hitro 'osvojili' novo spletno stran in da bi se vsakodnevno radi vračali nanjo ter ob tem odkrivali tiste vsebine, ki jih morda drugod ne dobijo. Pričakujem, da bo naša spletna ekipa dihala kot eno in vsak dan postajala boljša.«

Da bo nova spletna stran prava osvežitev za bralce in vse soustvarjalce Družine, je prepričana Tereza Mohar, v spletni ekipi »zadolžena« za področje duhovnosti: »Želim si, da bi bralce pritegnila ne le s prenovljeno podobo, temveč predvsem z vsebino. Še naprej bo posredovala aktualne in dobre novice s področja vere, duhovnosti in cerkvenega življenja in tako ostala osrednji slovenski katoliški medij. Oznanilo o veseli evangeljski novici in prinašanje Boga v slovenski prostor pa ni le poslanstvo Družininih novinarjev, temveč vsakega katoličana. Naj k temu pripomore tudi nova spletna stran.«

Sočasno z Reflektorjem
Družinina ekipa je med epidemijo trdo delala na različnih področjih, tudi na razvoju multimedijskega programa, katerega prvi izdelek je pogovorna oddaja Reflektor. »Koliko čudovitih talentov je navdihnil Sveti Duh! Koliko znanj, sposobnosti, dobre volje, navdušenja je natrosil na pot! Bogu hvala za vse sodelavce, ki skupaj v kreativni povezanosti tvorijo zmagovalno ekipo, ki lahko Bogu v slavo in ljudem v zveličanje ustvarja neverjetne reči,« hvaležno pravi direktor Tone Rode.

Kot pred leti spletna Aleteia nas bosta tudi prenovljena Družinina spletna stran in Reflektor še bolj povezala z novo generacijo uporabnikov, ki nas morda še ne poznajo, verjame Rode: »Digitalna izkušnja Družine bo tako postala resnično celovita. Vsebine se bodo prepletale in tvorile eno.« Z vsem, kar delamo, pa bomo še naprej skušali uresničevati svoje poslanstvo: »Odpirali bomo realen pogled na svet. Povezovali vsebine in ljudi. Samozavestno, verodostojno, z radostjo in spoštovanjem posredovali vrednote krščanstva. Ustvarjali skupnost, v kateri se bo vsak počutil v domačem okolju, duhovno in intelektualno obogatenega, spoštovanega in kakovostno informiranega,« še dodaja Rode.

Prenovo spletnega mesta je izvedla mlada in ambiciozna ekipa Spletne postaje na čelu z direktorjem Gajem Capudrom in direktorico projektov Nino Kaučič. Dodajmo, da je hkrati z novo spletno stranjo luč sveta ugledal tudi nov Družinin novičarski Facebook profil »Družina – vsak dan s teboj«.

Janez Porenta
[email protected]


Tone Rode, direktor Družine
V 70. letu izhajanja Družina vstopa v ključno obdobje svojega razvoja tudi kot spletni medij. Z okrepljenim spletnim uredništvom, z novimi tehnološkimi orodji za večjo dostopnost, uporabnost in preglednost in z odlično uporabniško izkušnjo (tudi za mobilne uporabnike) smo postali polnokrven hibriden, tiskano-digitalni medij. To ne bosta dva različna, med seboj nepovezana vira, temveč en sam integriran medij, ki bo na spletu vsak dan pokrival dogajanje v družbi in Cerkvi, ob koncu tedna pa izbrane novice in pomembna vprašanja poglabljal s pronicljivimi komentarji in poglobljenimi analizami v tedenski izdaji. Naše spletne novice bodo tako vse bolj izhodišča za poglobljene in aktualne vsebine, ki jih bomo objavljali v tedniku.


Boštjan Debevec, odgovorni urednik Družine
V kompleksnem in marsikdaj vrednostno zmedenem svetu slovenski prostor potrebuje jasno pričevanje in osvetljevanje dogodkov s krščanskega vidika. Verjamem, da bo nova spletna stran tudi močna vez in »ožilje« za celotno Katoliško cerkev na Slovenskem. Naj se po njej pretaka tudi – velikokrat prezrta – lepota evangeljskega življenja, ki ga je po naših župnijah res veliko. Hvala ekipi, ki je pripravljala to zahtevno prenovo, predvsem pa hvala vam, zvesti bralci, ki ste z nami in nas podpirate.