Umetniki za karitas: Prepletanje umetnosti in dobrodelnosti v Peterlinovi dvorani v Trstu

Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas - Foto: Družina Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas - Foto: Družina

V ponedeljek, na praznik Svetega Jožefa, 19. marca 2018, bo v okviru rednih ponedeljkovih srečanj Društva katoliških izobražencev iz Trsta v Peterlinovi dvorani, Ulica Donizetti 3, pogovor o prepletanju umetnosti in dobrodelnosti ter odprtje razstave likovnih del, ki so nastala na Sinjem vrhu nad Ajdovščino v 23. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas.

Razstava Umetniki za karitas gostuje na sedežu Društva katoliških izobražencev v Trstu v postnem času že od leta 2005. Vedno sledi odprtju razstave in predstavitvi likovnih del tudi pogovor o določeni aktualni temi. Tako smo lansko leto govorili o vlogi nadškofa Šuštarja pri osamosvajanju Slovenije, letos pa smo se odločili, da osvetlimo prepletanje umetnosti in dobrodelnosti v Sloveniji, zamejstvu in po svetu, saj so v tej koloniji sodelovali poleg domačih umetnikov tudi slikarji iz Tržaškega (Jasna Merku, Deziderij Švara, Vesna Benedetič). Kolonija Umetniki za karitas je, poleg ustvarjanja likovnih del in podarjanja svojega časa in talenta za ljudi v stiski, tudi prilika, da slikarji, kiparji in kulturni delavci izmenjajo mnenja in stališča. Zato je tudi projekt Umetniki za karitas za ustvarjalce pomemben s stališča druženja, bolj kot to pa zaradi potovanja razstav po domovini in tujini.

V vseh katalogih Umetniki za karitas je zapisanih 1.662 imen avtorjev, nastalo je 2.583 likovnih del, od katerih jih je preko 2.100 že našlo svoje mesto v domovih in poslovnih prostorih ljudi, ki imajo radi lepo in dobro. V vseh letih je bilo 280 razstav na številnih razstaviščih po Sloveniji, vsako leto tudi v Gorici in Trstu, poleg tega pa je razstava obiskala Sarajevo, Dunaj, dvakrat Bruselj in dvakrat Rim.

23. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je bila na Sinjem vrhu nad Ajdovščino od 14. do 18. avgusta 2017 pod geslom »Ljubezen je..«. To geslo je bilo izbrano v kontekstu spodbude papeža Frančiška Radost ljubezni, saj se sodelavci Karitas pogosto srečujemo z družinami, kjer je prav pomanjkanje spoštovanja in medsebojne ljubezni vzrok za številne stiske in probleme. Izkupiček prodanih likovnih del je namenjen družinam v stiski.

Udeleženci tokratne kolonije so bili: Marko Andlovic, Andrejka Čufer, Leander Fužir, Branko Jazbar, Janez Ovsec, Jošt Snoj in Igor Zimic iz Slovenije ter Anuschka Dupalo Loss iz Nemčije, Edo Zupan iz Nizozemske ter Ahmed Özel iz Turčije. Pridružili so se še strokovni sodelavci Lucijan Bratuš, Mira Ličen Krmpotić, Janez Štros, Azad Karim, Bogdan Soban, Milena Gregorčič, Tone Seifert, Silva Karim in Jože Bartolj. Ob dnevu odprtih vrat pa je prišlo in podarilo svoje delo še 29 udeležencev preteklih kolonij ter 39 drugih slikarjev in kiparjev. Skupaj je nastalo 134 likovnih del, od katerih jih je 35 že prodanih, saj je razstava gostovala v Kopru, na Zemonu, na Klicu dobrote v Celju ter v Gorici in Ljubljani.

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, gsm 041 429 713, [email protected]