Preventivna akcija 40 dni brez alkohola

18.2.2015 Ljubljana Karitas, Akcija
Mag. Igor Velov iz Javna agencije za varnost v prometu, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mag. Igor Velov iz Javna agencije za varnost v prometu, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu

V sredo, 18. februarja 2015, ob 11.30 je v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani potekala tiskovna konferenca, na kateri je Slovenska karitas skupaj z soorganizatorji Javno agencijo RS za varnost prometa – Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavodom Med.Over.Net. predstavila letošnjo akcijo 40 dni brez alkohola. Akciji se pridružujejo tudi Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici) in društvo Žarek upanja. V letošnjem letu se je akciji pridružilo tudi Društvo NACOA Slovenije, Društvo za pomoč otrokom alkoholikov.

Organizatorji v času akcije med 18. februarjem in 4. aprilom vabimo k različnim oblikam solidarnosti: od osebne 40 dnevne odpovedi alkoholu, do tega da v času spodbude doma ne postrežemo alkohola - ko rečemo ne alkoholu, smo glas tistih, ki trpijo zaradi alkohola.

Povabljena pa so tudi društva, lokalne skupnosti in druge skupine, da na svojih prireditvah v času akcije in če je mogoče tudi preko celega leta ne strežejo alkohola. K sodelovanju smo povabljeni preko celega leta z zmernostjo. Vsi, ki se akcije udeležujejo v obliki 40 dnevne odpovedi alkoholu, lahko svojo udeležbo potrdijo tudi na www.brezalkohola.si, na Facebook-u ali sodelujejo na forumu Alkohol.

Akcija 40 dni brez alkohola poteka deseto leto zapored in letos nosi naslov »Za moje in tvoje dostojanstvo«. Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas, je ob začetku akcije poudaril, da je akcija 40 dni brez alkohola znanilec pomladi in spodbuda za več zdravega življenja. Po 10 letih prehojene poti se danes veliko bolj odprto pogovarjamo o prekomernem uživanju alkohola doma in v družbi. Prav tako so se akciji pridružile številne organizacije. Akcija nam vsako leto daje priložnost, da se stestiramo in smo solidarni ter sočutni z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola zaradi zdravja, zaradi posledic prometnih nesreč in zaradi trpljenja v družinah.  

V sklopu tiskovne konference je dr. Jože Ramovš iz Inštituta Antona Trstenjaka poudaril, da gre pri dostojanstvu za vprašanje spoštovanja sebe in drugih takšnih kot so, zato je potrebno iskati pozitivno drug v drugem. Pozitivno pa izhaja iz človekove notranjosti, ne pa iz nalepke.

Mag. Igor Velov iz Javne agencije za varnost v prometu, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je navedel, da v zadnjih letih sicer beležimo manjše število nesreč zaradi alkohola in manj žrtev. Alkoholiziranost pa je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja prometnih nesreč. V lanskem letu je tako 23 oseb izgubilo življenje na cestah, 119 pa se jih je hudo poškodovalo. Alkohol ni samo problem v prometu, z odvzemanjem vozniških in nadzorom ne bomo ničesar rešili. Alkohol je širši družbeni problem, je problem javnega zdravja. V okviru zakonodaje je bilo v zadnjih letih nekaj pozitivnih sprememb. Samo lani je bilo v okviru prometnih prekrškov povezanih z alkoholom 900 oseb napotenih na zdravljenje in upamo, da smo s tem rešili vsaj kakšno življenje.

Nataša Sorko, Društvo Žarek upanja je predstavila rezultate zadnje raziskave med 7.000 slovenskimi osnovnošolci. Pozitivni rezultati so, da je bistveno manj osnovnošolcev, ki pijejo tedensko. Zaskrbljujoče pa je to, da starši bolj dovoljujejo pitje alkohola svojim otrokom, kar kaže na visoko tolerantnost nas odraslih do alkohola. Potrebno je ozavestiti odrasle, še posebej o škodljivosti pitja alkohola pri mlajših od 18 let. Veliko pozornost moramo nameniti otrokom v družinah, kjer vlada alkohol, nujno je, da imajo ob sebi osebo, ki ji lahko zaupajo.

Sonja Gerič Bevec iz društva NACOA je  poudarila, da je družina prostor, kjer se izražajo najgloblja čustva pripadnosti, največje varnosti in gotovosti. Je prostor, kjer je otrok brezpogojno sprejet zaradi sebe samega. Vsega tega v alkoholični družini ni. Namesto tega otrok alkoholika vsak dan čuti negotovost, strah, tesnobo, nepredvidljivost. Njegovo porajajoče dostojanstvo je, še preden je rojeno zavedanje lastne vrednosti, zanikano. Kljub temu, da otroci alkoholikov ne morejo spremeniti družinske situacije, lahko poiščejo pomoč zase.

Kontaktne osebe organizatorjev:

Slovenska karitas, Mojca Kepic, tel. 01/300–59–60/69, e-naslov: [email protected]
Javna agencija RS za varnost prometa, Mateja Markl, tel. 01/400–88–70, e-naslov: [email protected]
Žarek upanja, Nataša Sorko, tel. 031 301 470

PLAKAT