Pridiga škofa Jurija Bizjaka pri krizmeni maši 2022

14.4.2022 Nova Gorica Evharistija, Škofija Koper

Bratje in sestre. Zbrani smo pri krizmeni maši z namenom, da blagoslovimo in posvetimo sveta olja, da okrepimo medsebojne vezi in obnovimo svoje krstne in duhovniške obljube, da se spet razveselimo svojega življenja in poslanstva, svojega dela in ljudi okrog sebe, da ponovno vzamemo zalet in se po vzoru izvoljenega ljudstva opašemo za nadaljnjo pot s Cerkvijo in v Cerkvi.

Dragi bratje mašniki. Sveti oče Frančišek se v svojem sinodalnem nagovoru obrača na vse Božje ljudstvo, posebej pa se obrača na dušne pastirje in pravi: 'Mi pastirji hodimo z ljudstvom, včasih spredaj, drugič v sredi, včasih zadaj. Dobri pastir se mora premikati tako: spredaj, da vodi, v sredi, da opogumlja in ne pozabi vonja črede, zadaj, ker tudi ljudstvo zna “vohati”. Zna vohati, da najde nove smeri za pot, ali da zopet najde izgubljeno pot.' – Želja svetega očeta je, da se torej približamo ljudstvu, da smo svojim vernikom blizu in hodimo z njimi.

 Dragi dušni pastirji. Nobenemu izmed nas ni težko priznati, da se tudi nam dogaja kakor preroku Ezekielu, ki so se mu oblačnega in temnega dne ovce razkropile na vse kraje (Ezk 34,12),  in kakor preroku Izaiju, ki piše: 'Mi vsi smo tavali kakor ovce, vsak je krenil po svojem potu' (Iz 53,6). In smo pogosto vsi bili kakor ovce brez pastirja!

Zato se danes na vas obračam s prošnjo, da se pogumno pridružite Gospodu, ki nam obljublja: 'Jaz sam bom pasel svoje ovce in jim bom nudil počitek, govori vsemogočni Gospod. Izgubljene pokličem, razkropljene pripeljem nazaj, ranjene obvežem, bolne pokrepčam, zdrave in krepke obvarujem. Pasel jih bom kakor je prav' (Ezk 34,15-16). – Gospod je milostljiv in usmiljen in bo vaše delo blagoslovil.

S to mislijo vam tudi voščim, vam, dragi bratje mašniki, pa tudi vam, dragi bratje in sestre verniki, blagoslovljeno Veliko noč, radosten dan Gospodovega vstajenja, svetel dan Kristusove zmage nad zlom in globoko doživetje izkustva učencev, ki so se razveselili, ko so videli Gospoda (Jn 20,20). Amen.

Msgr. dr. Jurij Bizjak,

koprski škof