Protiustavno hujskanje k sovraštvu do kristjanov na grafitu v Ljubljani

1.2.2013 Ljubljana Diskriminacija, Izjava, SKLS, Sovražni govor
Foto - Družina Foto - Družina

Izjava Sveta katoliških laikov Slovenije

Slovenski katoličani izražamo globoko zaskrbljenost zaradi grafita, ki se je v petek, 1. februarja 2013, pojavil na eni izmed trgovinskih poslopij v Ljubljani: »Kristjani – klali smo vas 1945 – klali vas bomo 2013«.

Omenjeni grafit je še eden v vrsti primerov očitnega javnega spodbujanja in razpihovanja verskega sovraštva in nestrpnosti proti kristjanom, ki smo mu priča v zadnjih letih. Gre za težko kršitev 63. člena slovenske Ustave, ki je sankcionirana v 297. členu Kazenskega zakonika. Ne gre le za neposredno grožnjo z linčem velikemu delu slovenskega prebivalstva, ki se izpoveduje za kristjane različnih veroizpovedi, temveč tudi za hujskanje k sovraštvu do kristjanov. Ob tem je grožnja neposredno podkrepljena z očitnim odobravanjem, omalovaževanjem in celo zagovarjanjem genocida ter drugih oblik hudodelstev zoper človečnost, ki jih je totalitarna oblast izvedla nad tisoči žrtvami povojnega komunističnega nasilja.

Grafit slovenske katoliške laiške organizacije ostro zavračamo in obsojamo ter izražamo skrb nad stanjem duha nekaterih v slovenski družbi, ki se očitno zatekajo k nasilju in tudi druge pozivajo k njemu. Zgodovina uči, da takšno vzdušje, kateremu pritegnejo mnenjski voditelji, mediji in uredniki, pristojni organi državne oblasti pa molčijo in si zatiskajo oči, lahko vodi v najbolj grobe oblike kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Zato pozivamo vse odgovorne državne organe in institucije, medije in predstavnike politike, da po svojih močeh prispevajo k pospeševanju spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin vseh državljanov, ne glede na njihovo versko in drugo prepričanje, ter se tako zavzamejo za izgradnjo svobodne in demokratične Slovenije.

Svet katoliških laikov Slovenije

Društvo Slovenski katoliški izobraženci
Socialna akademija
Združenje slovenskih katoliških zdravnikov
Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije
Društvo družinski center Betanija
Združenje Kolpingovih socialnih dejavnosti Slovenije
Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
Skupnost katoliške mladine – SKAM
Združenje animatorjev Oratorija
Društvo Mladinski ceh
Frančiškovi otroci in mladina – FRAMA
Katoliški študentski center Sinaj
Društvo MMM, stičišče mladih
Slovensko biblično gibanje
Združenje don Boskovih sotrudnikov
Združenje farmacevtov za življenje
Katoliška karizmatična prenova Slovenije
Zakonci za Kristusa
Neokatehumenska pot


Izjava v pdf obliki