Prva kateheza v Letu družine - Hodimo skupaj

Kateheza št. 1: Hodimo skupaj

Ob vstopu v Leto družine, 19. marca 2021, je kard. Farrell, prefekt Dikasterija za laike, družino in življenje, napovedal serijo desetih videov. V njih nam sveti oče skupaj z družinami s petih celin želi spregovoriti o vsebini in duhu apostolske spodbude Amoris Laetitia. S preprostim in oprijemljivim jezikom želi nagovoriti vso Cerkev, zlasti krščanske družine. Vabi nas, da ponovno skupaj odkrijemo, kakšen velik dar je družina, ne glede na vse težave, ovire in izzive, s katerimi se ta danes spopada.

Pred nami je prvi video, zraven pa je pridružena prva kateheza, ki nosi naslov Hodimo skupaj. Kateheze so namenjene premišljevanju znotraj družine ali v skupnosti družin, na primer v zakonskih skupinah, pri družinski katehezi, idr. Vsaka kateheza je razdeljena na štiri dele, ki jih lahko uporabljamo za premišljevanje ob različnih priložnostih tako v družini kot v občestvih. Prva kateheza izpostavlja štiri elemente družinskega življenja:

1 – Misijonarsko spreobrnjenje za zavezo med družinami

2 – Prepoznati darove zakona in družine

3 – Družina: znak usmiljenja

4 – Skrb za vsako družino

Cilj katehez je, da nas predvsem spodbudijo k razmisleku in medsebojnemu pogovoru, da najdemo nove poti v pastoralnem delovanju. Z njimi želi Cerkev družine opogumiti in jim pomagati v njihovem duhovnem in konkretnem vsakdanjem življenju. Sveti oče upa, »da se bo ob branju vsak čutil poklicanega, da se z ljubeznijo zavzame za družine, kajti te 'niso težava, temveč so v prvi vrsti priložnost'.« (RL 7)

 

Luka Mavrič