Prvi šolski dan v Zavodu sv. Stanislava

1.9.2015 ob 8:00 Ljubljana Zavod sv. Stanislava, Izobraževanja, Mladi, Šola

Prvega septembra bomo v Zavodu sv. Stanislava sprejeli 22 otrok v Vrtec Dobrega pastirja, 50 prvošolčkov na Osnovno šolo Alojzija Šuštarja in 160 dijakov v prvi letnik Škofijske klasične gimnazije. Letos se bo tako na naših hodnikih srečevalo več kot 1.500 otrok in zaposlenih v vrtcu, osnovni in glasbeni šoli, gimnaziji ter dijaškem in študentskem domu.

Dan bomo začeli s slovesno sveto mašo ob 8. uri, ki jo bo v šentviški cerkvi daroval nadškof mons. Stanislav Zore, in nadaljevali na forumu med novo Osnovno šolo Alojzija Šuštarja in matično stavbo, kjer bomo ob 9.30. uri blagoslovili spominsko obeležje, posvečeno vsem, ki so trpeli v zavodu v tragičnih dogodkih prejšnjega stoletja. Med prvo svetovno vojno je bil zavod namreč spremenjen v vojaško bolnišnico, med drugo v nacistično taborišče za izgon Slovencev, takoj po vojni pa v taborišče OZNE za uničevanje nasprotnikov nove oblasti. S tem smo tudi sklenili leto spomina, ki je pod geslom Sofoklesove Antigone »Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu« potekalo od septembra 2014.

Arhitekt in umetnik Robert Dolinar, avtor obeležja, je v opisu spominskega obeležja MIR S TEBOJ zapisal med drugim naslednje: »Kamnite plošče spominjajo na ruševine, tiste razsejane po parku morda na grobove, vendar na njih ni izpisanih imen. Namesto teh je vklesan stavek Mir s teboj (3 Jn 1,15), in sicer v jezikih tistih, ki so nekoč tu trpeli, oziroma bili od tod odpeljani v smrt. Ali sedem kamnov res pomeni sedem grobov? Je izklesano besedilo morda glas umrlega, ki prihaja iz groba, ali so to besede, s katerimi bi jaz, če bi mogel, nagovoril mrtvega brata? Gre za Jezusov odgovor na vprašanje, kolikokrat smo dolžni odpustiti: 'Ne sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat'«?

Lepo vabljeni, da se nam pridružite na uvodni sveti maši in blagoslovitvi spominskega obeležja ter s svojo prisotnostjo pospremite naše mlade v novo šolsko leto.