Prvo zasedanje mešane komisije hrvaških in srbskih izvedencev o življenju blaženega Stepinca

blaženi kardinal Alojzij Stepinac blaženi kardinal Alojzij Stepinac

Od 12. do 13. julija je v Vatikanu potekalo prvo zasedanje mešane komisije hrvaških in srbskih izvedencev, kateri je bila poverjena naloga, da skupno ponovno premisli življenje blaženega kardinala Alojzija Stepinca pred, med in po drugi svetovni vojni. Ustanovitev te komisije je predlagal sveti oče, potem ko se je večkrat srečal in se posvetoval s predstavniki Svetega sedeža,  srbske pravoslavne Cerkve ter hrvaške škofovske konference. Med temi srečanji se je namreč pojavila potreba po razjasnitvi nekaterih zgodovinskih vprašanj.

Komisiji je dodeljena naloga opraviti znanstveno delo tako, da uporablja metodo zgodovinskih znanosti, utemeljeno na pregledu dokumentacije, ki je na razpolago in to umesti v tedanji zgodovinski kontekst. Ugotovitve komisije ne bodo vplivale na potek postopka za kanonizacijo blaženega kardinala Alojzija Stepinca, saj je to v popolni pristojnosti Svetega sedeža. Predvidenih je nekaj srečanj, ki naj bi jih opravili znotraj obdobja enega leta.

Komisijo sestavljajo:
- Predsednik pod 'pokroviteljstvom' Svetega sedeža je p. Bernard Ardura O Praem., predsednik Papeškega odbora za zgodovinske znanosti.
- Člani katoliške Cerkve na Hrvaškem so: zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić; Ratko Perič, škof Mostarja – Duvna; Antun Škorčević, škof Požege; dr. Jure Krišto, iz hrvaškega zgodovinskega inštituta; dr. Mario Jereb, iz hrvaškega odbora za zgodovinske znanosti.
- Člani srbske pravoslavne Cerkve so: Amfilohije, metropolit Črne Gore in Primorja; Porfirije, zagrebški in ljubljanski metropolit; Irinej, škof Novega Sada in Bačke; dr. Darko Tanasković, srbski predstavnik pri UNESCU.

Osnovni namen komisije je spodbujati 'prečiščevanje spomina', zaradi tega ima njeno delo znanstveni in ekumenski značaj. Naslednje srečanje bo v Zagrebu od 17. do 18. oktobra.

Vir: Radio Vatikan.