Radio Ognjišče praznuje 20 let: 20. Gala koncert v Cankarjevem domu in slovesna sveta maša

23.11.2014 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Medij

Radio Ognjišče bo 28. novembra praznoval svoj 20. rojstni dan. Uvod v praznovanje bo 20. Gala koncert v nedeljo, 23. novembra 2014, ob 15. in 19. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Praznovanje bo doseglo svoj vrh s sveto mašo v petek, 28. novembra 2014, ob 10. uri v osrednjem slovenskem romarskem središču Marije Pomagaj na Brezjah, daroval jo bo novi ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore.

Na jubilejnem 20. Gala koncertu Radia Ognjišče se bo predstavila skoraj celotna mozaična podoba izbora glasbe za radijski program. Slišati bo mogoče slovensko popevko, pa tudi narodnozabavne melodije, ne bomo se izognili svetu opere, pa tudi delež sakralne glasbe bo navzoč. Prvič bo na našem koncertnem odru raper, pa tudi violinist ob spremljavi Orkestra slovenske policije. Zapeli bodo: Nuška Drašček, Nuša Derenda, Eva Černe, Štefica Stipančević, Pia Brodnik, Branko Robinšak, Manca Izmajlova, Benjamin Izmajlov, Eroika, Trkaj & Patricija Selan in Zbor sv. Nikolaja Litija.

Praznovanje bo doseglo svoj vrh s sveto mašo, ki jo bo v petek, 28. novembra 2014, ob 10.00 v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah daroval nadškof Stane Zore.

"Najtežje je bilo čakati za »zeleno luč«, čeprav so se mnoge stvari spremenile. Nastale so stranke in z njimi tudi različnost odgovorov na razna vprašanja, tudi prisotnost Cerkve v javnosti. Tudi po dveh letih, ki so stvari glede radijskih oddaj sprostile, nismo bili prav trdno prepričani, da se bodo radijske frekvence v resnici dodeljevale tudi posameznikom," se prvih začetkov Radia Ognjišče spominja direktor msgr. Franc Bole. Dodaja, da si danes težko predstavljamo Cerkev na Slovenskem brez Radia Ognjišče. "To ni samo moje mnenje, ampak mi je to povedel tudi marsikateri visoki cerkveni dostojanstvenik. Sicer pa ni nevarnosti, da bi postali ošabni, ker za to enostavno nimamo časa."

Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak pa je poudaril, da vseh poslušalcev ne moreš nikoli in nikdar zadovoljiti. "Pred očmi imamo vedno vse starostne skupine. Je pa res, da je več starejših poslušalcev, in to tudi upoštevamo. Večina medijev si želi le mlajših poslušalcev, a ta bazen se potem hitro izprazni, ker je zelo plitev." Med mejniki radia je omenil dovoljenja za prvih pet oddajnih točk v letu 1993, začetek dela v koprskem studiu, 5. junija 1994 in začetek s 24-urnim programom v ljubljanskem studiu 28. novembra 1994. Msgr. Trstenjak je še povedal, da Radio Ognjišče aktivno sodeluje v medijski zbornici, ki deluje v sklopu Gospodarske zbornice Slovenije, "še posebej pa v združenju radijskih postaj posebnega pomena, s katerim se trudimo za večje priznanje našemu delu s strani države". "Kolegialni odnos imamo tudi z Radiem Slovenija in tudi z drugimi mediji. Moram priznati, da do danes še nismo imeli nekih posebnih slabih izkušenj."

Vodja trženja na Radiu Ognjišče Urša Sešek pa je povedala, da ima radio dva prihodka financiranja od prodaje oglasnega radijskega prostora in prostovoljnih darov zvestih poslušalcev. "Pridobiti oglaševalce, ki bi sodelovali z Radiem Ognjišče, nikoli ni bilo najbolj enostavno, saj naša katoliška usmeritev velikokrat pomeni oviro. A podjetja, ki začno sodelovati z nami, zaradi učinkovitosti in odzivnosti poslušalcev nadaljujejo," je povedala Seškova.

V nadaljevanju lahko preberete celotne izjave, ki so jih ob obletnici radia zapisali glavni in odgovorni urednik msgr. Franci Trstenjak, direktor msgr. Franc Bole in vodja marketinga Urša Sešek.

Pred popoldanskim koncertom, ob 14.30 boste imeli mediji možnost posneti izjavo urednika msgr. Trstenjaka v preddverju Gallusove dvorane. Prav tako bo mogoče posneti kadre v dvorani, na večernem koncertu pa zaradi neposrednega prenosa to ne bo mogoče.

Radio Ognjišče je leta 1993 ustanovilo Tiskovno društvo Ognjišče, začetek oddajanja pa je 5. junij 1994 v Kopru. Takrat je radio začel z lokalnim oddajanjem, z neprekinjenim oddajanjem 24-urnega programa pa 28. novembra 1994 v svojih studiih, ki so v kletnih prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu [email protected] ter na telefonski številki 051 685 661.

 

Alen Salihović