Radio Ognjišče praznuje 21 let - 21. Gala koncert v Cankarjevem domu in slovesna maša

22.11.2015 ob 19:00 Ljubljana Koncert, Radio Ognjišče

Radio Ognjišče bo 28. novembra praznoval 21. rojstni dan. Uvod v praznovanje bo 21. Gala koncert v nedeljo, 22. novembra 2015, ob 15. in 19. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Praznovanje bo doseglo svoj vrh s sveto mašo v soboto, 28. novembra 2015, ob 12. uri v osrednjem slovenskem romarskem središču Marije Pomagaj na Brezjah, daroval jo bo mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

21. Gala koncertu Radia Ognjišče smo dali naslov Pojmo naše pesmi. Za naslovom se namreč skriva izbor slovenskih narodnih in ponarodelih pesmi. Večino pevk in pevcev bo spremljala zasedba Kranjci. Z letošnjim gala koncertom želimo narediti radijski uvod v praznovanje 25-letnice slovenske samostojnosti.

Nastopili bodo dobro poznani in odlični pevke, pevci in vokalne zasedbe: Eva Černe, Francka Šenk, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Alenka Godec, Helena Blagne, Lea Bartha, Steffy, Katrinas, Klemen Torkar, Tomaž Plahutnik, Kvatropirci, Kreativo, Kranjci in Radijski pevci.

Na večernem koncertu so svojo udeležbo napovedali predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof msgr. Andrej Glavan, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl in ljubljanski pomožni škof msgr. Franc Šuštar.

Praznovanje bo doseglo svoj vrh s sveto mašo, ki jo bo v petek, 28. novembra 2015, ob 12. uri v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah daroval nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Direktor Radia Ognjišče msgr. Franc Bole je o potrebi po katoliškem mediju ob 20. obletnici radia dejal, da se v Sloveniji svet vedno bolj razvija, žal tudi v slabem pomenu. "Sredstva javnega obveščanja omogočajo nam duhovnikom in Cerkvi na splošno biti blizu ljudem. Pravijo, »Če te ni v medijih (časopisih, radiu, televiziji), te ni. To vedno bolj drži. Za Cerkev pa, ki ima to nalogo, da širi veselo Jezusovo oznanilo, to velja toliko bolj. Ne samo, da moramo podpirati sredstva javnega obveščanja, ampak tudi sami jih moramo uporabljati za svojo rast vere."

Glavni in odgovorni urednik Radia msgr. Franci Trstenjak pa je nedavno zapisal, da je bil Radio Ognjišče ustanovljen z namenom, da s pomočjo medija prinaša poslušalcem evangelij, veselo oznanilo. "Od tega osnovnega namena se nismo nikoli oddaljili, nasprotno, vedno bolj široko je naše evangelizacijsko delo. V nekem obdobju smo si zaželeli, da bi "ugajali ljudem", a se je hitro izkazalo, da je to pot, ki vodi v slepo ulico. Spoznali smo in se prepričali, da moramo biti to, kar smo, in kdor nas sprejme in posluša, prav, kogar pa motimo, naj ugasne sprejemnik. Vseh ne moreš nikoli in nikdar zadovoljiti. Pred očmi imamo vedno vse starostne skupine. Je pa res, da je več starejših poslušalcev, in to tudi upoštevamo. Večina medijev si želi le mlajših poslušalcev, a ta bazen se potem hitro izprazni, ker je zelo plitev."

Radio Ognjišče je leta 1993 ustanovilo Tiskovno društvo Ognjišče, začetek oddajanja pa je 5. junij 1994 v Kopru. Takrat je radio začel z lokalnim oddajanjem, z neprekinjenim oddajanjem 24-urnega programa pa 28. novembra 1994 v svojih studiih, ki so v kletnih prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu [email protected] ter na telefonski številki 01 292 75 23.

 

Alen Salihović