Rezultati mature 2015 v katoliških gimnazijah

13.7.2015 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Katoliška šola, Mladina
Podelitev maturitetnih spričeval v Zavodu sv. Stanislava Podelitev maturitetnih spričeval v Zavodu sv. Stanislava

Gimnazija Želimlje

Na Gimnaziji Želimlje so maturanti že petnajsto leto zapored uspešno opravili maturo.

Ob vpisu v prvi letnik so letošnji maturanti imeli deseto najvišjo omejitev v Sloveniji (155 od 175 možnih točk). V mesecu maju so vsi maturantje (58) uspešno zaključili 4. letnik in pristopili k maturi. Na maturitetnem preizkusu so povprečno zbrali 21,57 točk, 3,4 % maturantov je doseglo maturitetno spričevalo s pohvalo. Republiška maturitetna povprečja so najbolj presegli pri matematiki, psihologiji in biologiji.

Glede na omejitve pri sprejemu na fakultete iz preteklih let, bo verjetno velika večina sprejeta na fakulteto, ki so jo zapisali kot najbolj zaželeno.

Ob podelitvi maturitetnih spričeval jim je ravnatelj čestital za doseženi uspeh in jim zaželel uspešen vpis ter študij na fakultetah. Ko so si stisnili roke v slovo, pa so si obljubili, da se v Želimljem še srečajo. Razlogov za obisk gotovo ne bo težko najti.

Špela Potočnik


Zavod sv. Stanislava

V šolskem letu 2014/15 v Zavodu sv. Stanislava zaključuje gimnazijsko izobraževanje že 19. generacija maturantov. 152 rednih maturantk in maturantov iz petih oddelkov je v maju in juniju opravljalo maturitetne izpite, danes, 13. julija 2015, pa smo ob 11. uri v dvorani Matije Tomca razglasili rezultate mature in podelili maturitetna spričevala. Zrelostni preizkus je uspešno opravilo 150 maturantov, kar pomeni 98,7%. Maturantje so na maturi povprečno dosegli 23,49 točk (lani 22,78), državno povprečje v točkah pa znaša 20,12. Direktor dr. Roman Globokar je vsem maturantom čestital za uspeh in izrazil navdušenje ob odličnem uspehu maturantov Škofijske klasične gimnazije. 

Med rednimi maturanti jih je 36 doseglo 28 točk ali več, za kar bodo na akademiji ob prazniku sv. Stanislava prejeli pohvalo za odličen uspeh na maturi. Z bučnim aplavzom so maturantje ob razglasitvi nagradili 17 zlatih maturantov (v Sloveniji 320), ki so dosegli 30 točk ali več. Največ, vseh 34 točk je dosegla Ela Hudovernik, ki je pri matematiki na višji ravni zahtevnosti dosegla 100 odstotnih točk, kar je najboljši rezultat v Sloveniji. Padel ni nihče, dva kandidata pa imata popravne izpite. Kandidatka, ki opravlja maturo v dveh delih, je v prvem delu uspešno opravila vse izpite.

Maturitetne izpite je opravljalo tudi 9 kandidatov, ki nimajo statusa rednega dijaka ŠKG. Od petih kandidatov, ki so izboljševali ocene, je štirim to tudi uspelo.

Na Škofijski klasični gimnaziji je do sedaj maturiralo 2972 maturantov.

Podelitev maturitetnih spričeval sta z glasbenimi točkami obogatila Ana Benedik iz 1. b in prof. Gregor Pavlič. Ob koncu slovesnosti so se odličnjaki skupinsko fotografirali, vsi prisotni pa so se zadržali še v preddverju zavodske dvorane na krajši pogostitvi.

Več informacij o maturi in rezultatih dobite pri tajniku šolske maturitetne komisije za splošno maturo mag. Janezu Šparovcu ([email protected]).


Gimnazija Vipava

Maturo je v spomladanskem roku 2015 v celoti prvič opravljalo 64 dijakov, ki so vsi letos uspešno končali 4. letnik ŠGV. Maturo je uspešno opravilo 98,4 % dijakov, kar pomeni, da en maturant ni bil uspešen. Pet naših maturantov je doseglo naziv zlati maturant, ena maturantka pa je dosegla vseh 34 točk. Več kot 25 točk je na maturi letos doseglo 13 naših maturantov.

Škofijska gimnazija Vipava


Škofijska gimnazija Maribor

Na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška je letos maturirala 15. generacija dijakov. Do sedaj je maturiralo 1576 gimnazijcev. Letos sta maturo opravljala 102 dijaka. Odličnih je bilo osem maturantov, med zlate maturante pa sta se vpisali dve dijakinji. Splošna uspešnost na maturi je bila 96,4 odstotna. Maturantom je na podelitvi čestital mariborski nadškof Alojzij Cvikl in med drugim podelil tudi posebna priznanja za glasbenika in športnico in športnika leta.