Rezultati mature 2016 v katoliških gimnazijah

11.7.2016 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Katoliška šola, Mladina
Dijaki - Foto Gimnazija Želimlje Dijaki - Foto Gimnazija Želimlje

GIMNAZIJA ŽELIMLJE

Na Gimnaziji Želimlje je k spomladanskemu roku splošne mature pristopilo 87 dijakov. Maturo je uspešno opravilo 98,9 % dijakov, ki so v povprečju dosegli 21,42 točke. Trije dijaki so presegli 30 točk in so torej zlati maturantje. Največji odskok od nacionalnega povprečja so dijaki dosegli pri geografiji, biologiji in filozofiji.

Na dopoldanski slovesni podelitvi maturitetnih spričeval je ravnatelj Peter Polc maturantom čestital za dosežene uspehe in jim zaželel uspešen prehod v študentsko obdobje.


ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA

Na Škofijski gimnaziji Vipava je v celoti maturo prvič opravljalo 61 dijakov. Maturo je uspešno opravilo 60 dijakov oz. 98,4 %.

En dijak je dosegel naziv zlati maturant, še 6 dijakov in dijakinj pa je zelo blizu temu dosežku. Skupaj je odličen uspeh na maturi (25 točk ali več) doseglo 17 dijakov oz. dijakinj (27,9 %).

Med omenjenimi uspešnimi maturanti je tudi dijak, ki se je na šolo vpisal na začetku 4. letnika s popolnim nepoznavanjem slovenščine. Velik uspeh je, da je samo po enoletnem bivanju v Sloveniji maturo uspešno opravil.

Dijaki, ki so maturo uspešno opravili, so v povprečju dosegli 21,3 točke.


ZAVOD SV. STANISLAVA - ŠKOFIJSKA KLASIČNA GIMNAZIJA

V Zavodu sv. Stanislava letos zaključuje gimnazijsko izobraževanje že 20. generacija maturantov. 153 rednih maturantk in maturantov iz petih oddelkov je v maju in juniju opravljalo maturitetne izpite, danes, 11. julija 2016, pa smo ob 11. uri v dvorani Matije Tomca razglasili rezultate mature in podelili maturitetna spričevala. Zrelostni preizkus je uspešno opravilo 152 maturantov, kar pomeni 100 %. En kandidat opravlja maturo v dveh delih. Naši maturantje so na maturi povprečno dosegli 23,57 točk (lani 23,49). Povprečje v Sloveniji znaša 20,00 (lani 20,12). Direktor dr. Roman Globokar je vsem maturantom čestital za izjemen uspeh in se jim zahvalil za številne konstruktivne ideje in pobude v času šolanja ter za močan ustvarjalni pečat, s katerim je letošnja generacija trajno zaznamovala podobo Škofijske klasične gimnazije. Zaželel jim je, da tudi v prihodnje ohranijo in krepijo medsebojne prijateljske vezi, ki so jih stkali v času šolanja.

Med rednimi maturanti jih je 40 doseglo 28 točk ali več, za kar bodo na akademiji ob prazniku sv. Stanislava prejeli pohvalo za odličen uspeh na maturi. Z bučnim aplavzom so maturantje ob razglasitvi nagradili 17 zlatih maturantov (v Sloveniji 260), ki so dosegli 30 točk ali več. Največ oz. vseh 34 točk so dosegle tri: Živa Dolenšek, Eva Gričar in Eva Kržišnik (v Sloveniji 17). Lenča Ambrožič je pri angleščini na višji ravni zahtevnosti dosegla 97 odstotnih točk, kar je najboljši rezultat v Sloveniji.

Maturitetne izpite je opravljalo tudi 9 kandidatov, ki nimajo statusa rednega dijaka Škofijske klasične gimnazije. Od petih kandidatov, ki so izboljševali ocene, je trem to tudi uspelo. Med njimi je ena nova zlata maturantka.

Na Škofijski klasični gimnaziji je do sedaj maturiralo 3127 maturantov.

Podelitev maturitetnih spričeval sta z glasbenimi točkami obogatila Andrej Hočevar iz 2. b in prof. Gregor Pavlič. Ob koncu slovesnosti so se odličnjaki skupinsko fotografirali, vsi prisotni pa so se zadržali še v preddverju zavodske dvorane na krajši pogostitvi.

Več informacij o maturi in rezultatih dobite pri tajniku šolske maturitetne komisije za splošno maturo mag. Janezu Šparovcu ([email protected]).