Romanje bolnikov, njihovih spremljevalcev in zdravstvenih delavcev v Lurd

10.6.2013 Lurd, Francija Bolnik, Romanje

Slovenci pod vodstvom bolniškega duhovnika Mira Šlibarja z Dobrove pri Ljubljani v sodelovanju z Nadškofijo Gorica osmo leto zapored organizirajo romanje za bolnike, njihove spremljevalce in zdravstvene delavce v Lurd v Franciji z vlakom ali letalom. Romanje bo od ponedeljka, 10. do nedelje, 16. junija 2013, potekalo pod geslom Prehoditi pot vere. Iz domovine se ga bo predvidoma udeležilo 72 oseb, pridružili pa se jim bodo tudi Slovenci iz zamejstva in Italije. Slovenske romarje bodo spremljali upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih in štirje duhovniki. Med tisoč romarji iz Gorice, Vidma in Trsta bodo tudi njihovi škofje: goriški Carlo Roberto Maria Redaelli, tržaški Giampaolo Crepaldi in videmski Andrea Bruno Mazzocato. Skupaj s Slovenci bodo letos ponovno romali tudi romarji iz Bolgarije. V četrtek, 13. junija 2013, ob 06.45 bo pri lurški votlini slovenska maša, ki jo bodo neposredno prenašali na internetni strani Lourdes France tv.

Romanje v Italiji na poseben način podpira ustanova UNITALSI (Unione Nazionale Italiana Trasporto Ammalati a Lourdes e Santuari Internazionali – Italijanska narodna zveza za transport bolnikov v Lurd in mednarodna romarska središča).

Posamezniki ali ustanove romanje bolnikov podpirajo s prostovoljnimi darovi, s pomočjo katerih pomagamo pri plačilu romanja bolnikom, zlasti tistim, ki težko plačajo celotno ceno, posebej otrokom in mladim.


Dodatne informacije dobite pri Miru Šlibarju na Ulici Emila Adamiča 60 na Dobrovi pri Ljubljani na GSM 031/613–378 ali po e-pošti na naslovu: [email protected]


Kratka predstavitev Lurda

Lurd (fr. Lourdes) je mesto in romarsko središče v jugozahodni Franciji. Do sredine 19. stoletja je bilo trgovsko mestece ob vznožju Pirenejev z gradom kot glavno znamenitostjo. V letu 1858 se je razširila vest, da se je na njegovem obrobju revni deklici Bernardki Soubirous (1844–1879) prikazala Devica Marija. Tja so posledično začele prihajati množice romarjev in turistov, Lurd je pa danes eno od glavnih svetovno znanih krščanskih romarskih središč.

Lurd vsako leto obišče okrog 6 milijonov romarjev in turistov. Številni med obiskovalci so bolniki, ki upajo na ozdravitev s pomočjo lurške vode, ki ima zdravilne učinke. Ljudje jo pijejo in se z njo umivajo. Mesto je od leta 1860 obiskalo več kot 200 milijonov obiskovalcev. Znanih je več čudežnih ozdravitev, ki jih je priznala in potrdila tudi uradna Cerkev.

Pročelje Bazilike Rožnega venca je od decembra 2007 opremljeno z mozaikom slovenskega umetnika p. Marka Ivana Rupnika iz Centra Aletti v Rimu.