Romanje križa SDM v pripravi na svetovni dan mladih

6.1.2013 Cerkev na Slovenskem Mladina, Romanje
Križ SDM - vir - splet Križ SDM - vir - splet

Ob sklepu svetovnega dneva mladih v Madridu (21. avgusta 2011) je papež Benedikt XVI. mlade z vsega sveta povabil na svetovni dan mladih v Rio de Janeiro v Braziliji (23.–2 8. julij 2013). Za geslo srečanja je izbral »Pojdite in naredite vse narode za moje učence« (Mt 28,19). V poslanici, ki jo je napisal za pripravo na srečanje, mlade vabi k pripravi na svetovni dan mladih, saj je Jezusovo misijonsko naročilo učencem aktualno tudi danes, še posebej pa v letošnjem letu vere. »Leto pripravljanja na srečanje v Riu sovpada z letom vere. Ob njegovem začetku je sinoda škofov svoje delo posebej posvetila Novi evangelizaciji za posredovanje krščanske vere. Zato sem zadovoljen, da se tudi vi, dragi mladi, vključujete v ta misijonski zagon celotne Cerkve: predstaviti drugim Kristusa, je najdragocenejši dar, ki jim ga lahko poklonite.« (Benedikt XVI., Poslanica za 28. svetovni dan mladih)

V pripravi na svetovni dan mladih v Riu de Janeiru bo po slovenskih škofijah romal križ SDM (v pripravi na svetovni dan mladih v Madridu je križ romal po dekanijah). Romanje križa se je pričelo na praznik Gospodovega razglašenja (sv. treh kraljev) v ljubljanski nadškofiji in se bo sklenilo na praznik Jezusovega vstajenja (veliko noč) v mariborski nadškofiji.


Program romanja po škofijah

6.–20. januar: Nadškofija Ljubljana

21. januar – 3. februar: Škofija Koper

4.–17. februar: Škofija Novo Mesto

18. februar – 3. marec: Škofija Celje

4.–17. marec: Škofija Murska Sobota

18.–31. marec: Nadškofija Maribor


Več informacij o programu romanja križa v posamezni škofiji imajo voditelji škofijskih odborov za mladino.

Verniki so povabljeni, da se ob križu zbirajo, molijo ter prosijo z mladimi in za mlade, pa tudi za sadove svetovnega dneva mladih – milostnega daru, ki smo ga prejeli od blaženega papeža Janeza Pavla II.


Več o križu SDM

Papež Janez Pavel II. je 22. aprila 1984 Križ svetega leta odrešitve zaupal mladim in jim naročil, naj ga ponesejo v svet: »Dragi moji mladi! Ob koncu svetega leta vam zaupam znak jubilejnega leta: Kristusov križ! Ponesite ga po svetu kot simbol Kristusove ljubezni do človeka in oznanjujte vsakomur, kako lahko le v Kristusovi smrti in vstajenju najdemo rešitev in odrešitev.«

Na cvetno nedeljo leta 2003, ob predaji križa mladim iz Nemčije, je papež Janez Pavel II. križ pospremil na pot z besedami: »Danes vam zaupam tudi ikono Marije. Od zdaj naprej bo spremljala SDM skupaj s križem. Glej, tvoja Mati! Predstavljala bo Marijino materinsko prisotnost pri mladih, ki so poklicani, kot apostol Janez, da jo povabijo v svoje življenje.« 

Križ in Marijina ikona imata visoko simbolno vrednost: nosilo ju je že na milijone mladih z vsega sveta, prednju so polagali svoje molitve in prošnje, tegobe in skrbi, trpljenje in solze.

Po svetu romata kopiji križa in Marijine ikone. Originalni križ in ikona sta v cerkvi Centra San Lorenzo v Rimu, kjer se vsak lahko ob njiju ustavi in moli.

Več na povezavi.


Slovenska kopija križa SDM

V letu priprave na svetovni dan mladih, ki je bil avgusta 2011 v Madridu, so po vzoru Križa svetovnega dneva mladih naredili križ slovenskega dneva mladih (Križ SDM). Na srečanju mladih 18. septembra 2010 v Stični je nadškof Marjan Turnšek križ blagoslovil in ga izročil mladim, da ga ponesejo med vrstnike in jih povabijo k molitvi in srečanju z Gospodom. Od novembra 2010 do julija 2011 je križ romal skozi vse slovenske dekanije in mlade v Sloveniji povezal v občestvo, ki se je skupaj pripravljalo na svetovni dan mladih v Madridu.


Kaj je SDM?

Svetovni dan mladih (SDM) je srečanje …

  • na katerem se sreča tudi več milijonov mladih; 
  • na katerem se izrazi veselje do katoliške vere; 
  • ki ga je leta 1986 ustanovil papež Janez Pavel II.; 
  • ki spremeni življenje mladih ljudi; 
  • pri katerem je prostor za zabavo in tudi za razmišljanje; 
  • ki na novo evangelizira; 
  • pri katerem se praznujejo zakramenti; 
  • za mlade, ki so odprti za vero. 

Mednarodno srečanje

Papež vsaki dve oz. tri leta povabi mlade na mednarodno srečanje. Več sto tisoč mladih z vsega sveta roma v prestolnice sveta, da bi skupaj izkusili in praznovali svojo vero. Med vrhunce srečanja sodijo kateheze, festivali in koncerti, predvsem pa sklep srečanja (vikend) z vigilijo in zaključno mašo. Pred samim svetovnim dnevom mladih škofije v državi, ki gosti srečanje, pripravijo pred-program, kjer mladi lahko bolje spoznajo kulturo, navade in življenje dežele, ki jih gosti, poleg tega pa sodelujejo pri različnih socialnih pobudah (akcijah) in živijo pri družinah.

Naslednji svetovni dan mladih, 28. po vrsti, bo od 23. do 28. julija 2013 potekal v Riu de Janeiru v Braziliji.

Več o svetovnem dnevu mladih: www.drustvo-skam.si/sdm.


Gradivo za molitvene ure

Križ SDM

Molitev ob romanju križa pred SMD 2013 - molitev z Božjo besedo in litanijami

Molitev ob romanju križa pred SMD 2013 - molitev z zavetniki

Molitev ob romanju križa pred SMD 2013 - molitev s poslanico

Molitve ob romanju križa pred SDM 2011


Besedilo je pripravila Ana Tulipan.