Seminar Hansa Zollnerja za slovenske duhovnike in verske delavce o zaščiti otrok v Katoliški cerkvi

17.11.2020 Slovenija SŠK, Zaščita otrok
Foto: http://jesuit.org.au/ Foto: http://jesuit.org.au/

Od 16. do 17. novembra 2020 bo Slovenska škofovska konferenca (SŠK) organizirala e-seminar na temo zaščite otroke, mladoletnih in ranljivih odraslih v Katoliški cerkvi v Sloveniji z naslovom Ozdravljenje in prenova. Predavatelj bo nemški jezuit p. Hans Zollner, ki velja za vodilnega poznavalca omenjene tematike.

Zaradi epidemije COVID-19 bo simpozij, ki je bil sprva načrtovan v živo, potekal preko videokonference. V ločenih terminih bo p. Zollner predaval slovenskim škofom, duhovnikom, katehistinjam in katehistom, redovnim predstojnikom in predstojnicam, predstavnikom katoliških medijev, katoliškim izobraževalnim ustanovam, Ekspertni skupni za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih pri SŠK ter cerkvenim sodiščem.

E-simpozij p. Zollnerja je dodaten korak Slovenske škofovske konference za okrepitev njenih dosedanjih prizadevanj na področju zaščite otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih. SŠK si že od leta 2006 dejavno prizadeva za preprečevanje zlorab in ustvarja pravno podlago za hitro in učinkovito procesiranje primerov.

Pater Hans Zollner se je rodil v Regensburgu v Nemčiji leta 1966 in je bil član Družbe Jezusove od leta 1990. Filozofijo in teologijo je študiral v Regensburgu in Innsbrucku, zatem pa pridobil licenco za psihologijo in psihoterapijo na Inštitutu za psihologijo na Papeški gregorijanski univerzi v Rimu. Od leta 2003 poučuje na Inštitutu za psihologijo papeške univerze Gregoriana, na katerem je med leti 2010 do 2019 opravljal vloge akademskega prodekana in dekana. Obenem je častni profesor oddelka za teologijo in religiologijo Univerze v Durhamu (Anglija).

Pater Zollner velja za enega vodilnih cerkvenih strokovnjakov na področju zaščite otrok in mladoletnih. Bil je član Papeške komisije za zaščito mladoletnikov od njene ustanovitve leta 2014 ter predsednik Centra za zaščito otrok(CCP) na Gregoriani. V letih 2010–2011 bil je član znanstvene delovne skupine Okrogla miza o zlorabi otrok, ki jo je naročila zvezna vlada Nemčije. Papež Frančišek ga je leta 2017 imenoval za svetovalca Kongregacije za kler. Hans Zollner vidi varovanje mladoletnikov kot eno glavnih nalog, ki jih mora imeti Katoliška cerkev v srcu. S tem ciljem je do oktobra 2020 obiskal že 70 držav, kjer je nagovoril delavnice in škofovske konference o potrebi po razvoju zavesti in določitvi zaščitnih ukrepov.