Sklepi izredne seje SŠK, posvečene razmeram po uničevalnih neurjih

9.8.2023 Lljubljana Izjava, Neurja 2023, SŠK
Slovenski škofje so se danes sestali na izredni seji, ki je bila posvečena razmeram po uničevalnih neurjih, ki so Slovenijo prizadela pretekli konec tedna.
 
Škofje so že obiskali prizadeta območja po svojih škofijah, pomagali pri razdeljevanju pomoči ter se v živo seznanili z razmerami po župnijah. Na današnji seji, ki je potekala na daljavo, so izrazili svojo pretresenost ob prizorih uničenja, hkrati pa poudarili, da ljudska solidarnost, prizadevnost in medsebojna pomoč vzbujajo novo upanje v tem težkem času.
 
Sklenili so, da Slovenska škofovska konferenca preko Karitas nameni 75.000€ pomoči prizadetim v nedavnih neurjih, pri tem pa škofje vse Slovence, posebej vernike, še enkrat spodbujajo k solidarnosti z vsemi, ki so v ujmi utrpeli škodo. Priložnost za to bo tudi nabirka, ki jo bodo v nedeljo, 13. avgusta, slovenske župnije namenile za potrebe Karitas.
Škofje se zahvaljujejo vsem, ki boste pomagali, prav tako pa tudi vsem prostovoljcem, ki nesebično pomagajo na prizadetih območjih, ter koordinacijam škofijskih Karitas, ki skrbijo, da prostovoljno delo čim bolj gladko poteka.
 
Pomembna točka, ob kateri so se škofje posebej ustavili, je bila tudi priprava na bližnjo sinodo in vsebina gradiva, ki ga prinaša delovni dokument.
 
Dr. Gabriel Kavčič,
tiskovni predstavnik SŠK