Sklepna prireditev 12. Slomškovega bralnega priznanja

21.4.2012 ob 10:00 Ponikva Cerkev v Sloveniji, Izobraževanje , Mladina
Slomškovo bralno priznanje Slomškovo bralno priznanje

Na Ponikvi bo v soboto, 21. aprila 2012, od 10.00 do 15.00 potekala sklepna prireditev dvanajstega Slomškovega bralnega priznanja.

Program se bo ob 10.00 začel v telovadnici osnovne šole Blaža Kocena na Ponikvi, sklep pa bo v župnijski cerkvi sv. Martina z mašo. Po maši bo v primeru lepega vremena sprehod po Slomškovi poti.

Organizatorji so na srečanje povabili otroke, ki so vse leto pridno brali; starše, ki so otroke pri branju spodbujali; animatorje v župnijah, ki so vodili srečanja ter duhovnike, ki so podpirali dejavnosti, povezane s Slomškovim bralnim priznanjem in njegove udeležence.

Namen Slomškovega bralnega priznanja je navduševati za lep slovenski jezik, dobro knjigo in ljubezen do prvega slovenskega blaženega, po katerem se bralna akcija tudi imenuje, torej do blaženega Antona Martina Slomška (1800–1862). Za Slomškovo bralno priznanje lahko otroci začnejo brati v katerem koli razredu, od tekočega šolskega leta pa lahko sodelujejo tudi predšolski otroci. Bralec mora v šolskem letu prebrati tri dela s seznama, na katerem so navedeni priporočeni naslovi za posamezne starostne skupine. Naloga animatorjev na ravni župnij je, da skupaj z otroki preverijo prebrano literaturo. Bralci so ob sklepu nagrajeni.

Letošnja prireditev bo potekala na dan knjige, zato se bodo udeležencem pridružili tudi izbrani nagrajenci iz zadnjega triletja osnovne šole, ki so tekmovali na natečaju v okviru občinskega projekta, povezanega z ljubeznijo in spoštovanjem do maternega jezika, ki so ga izvajali v občini Šentjur.

Lani so v akciji Od besede k dejanju udeleženci na sklepni prireditvi zbrali okrog 450 €, ki so jih v skladu z odločitvijo sodelujočih polovico namenili za Mesto otrok v Peruju, polovico pa za pomoč otrokom v domovini. Tudi letos bodo organizirali podobno akcijo.


Dodatne informacije dobite v Nadškofijskem katehetskem uradu na Slomškovem trgu 19 v Mariboru, GSM: 040/744–294, e-naslov: [email protected]. Prim. tudi www.mohorjeva.org/sbp in www.slomskovo-bp.si.