Škof Bizjak pri krizmeni maši: Naj nas Vstali Zveličar potolaži in opogumi pri našem delu

29.3.2024 Nova Gorica Škofija Koper, Velika noč

Pridiga škofa msgr. Jurija Bizjaka pri krizmeni maši v novogoriški konkatedrali

Dragi bratje mašniki in dušni pastirji, diakoni in bogoslovci, redovniki in redovnice, gospod podžupan Anton in gospod ekumenski delavec Silvester, dragi verniki, bratje in sestre: Zbrani smo pri krizmeni maši z namenom, da blagoslovimo in posvetimo sveta olja, da okrepimo medsebojne vezi in obnovimo svoje krstne in duhovniške obljube, da se spet razveselimo svojega življenja in poslanstva, svojega dela in ljudi okrog sebe, da ponovno vzamemo zalet in se po vzoru izvoljenega ljudstva opašemo za nadaljnjo pot s Cerkvijo in v Cerkvi.

Svetopisemski pregovor pravi: 'Pričakovanje, ki se oddaljuje, stiska srce, upanje, ki prihaja, pa je drevo življenja' (Prg 13,12). Tudi v času, ko nam podaljšano pričakovanje imenovanja prihodnjega pastirja naše krajevne Cerkve stiska srce, nikakor ne pozabljamo na upanje, ki prihaja in je drevo življenja. Tolažimo se z besedami svetopisemskega Pridigarja, ki pravi: 'Ne bodi preveč pravičen in ne delaj se pretirano modrega: zakaj bi se ugonabljal? Ne bodi preveč krivičen in ne bodi tepec: zakaj bi umrl pred svojim časom?' (Prd 7,16-17).

Pri današnjem svetem opravilu pa se predvsem želim zahvaliti: najprej vsem trem škofovim vikarjem, ki skrbijo, da ima škof ne le eno, ampak tri desne roke, potem pa tudi vsem dekanom in župnikom, ki zdaj že tretje leto brez ustreznega pastirja vodite škofijo in vsak na svojih področjih skrbite, da naša krajevna Cerkev ohranja svojo vlogo pri utrjevanju in širjenju nebeškega kraljestva med nami. Ostanite zvesti oskrbniki svetih skrivnosti še naprej in boste, ko se prikaže najvišji Pastir, prejeli nevenljivi venec slave (1 Pt 5,4).

Po ureditvi in zagonu Enote Škofijskega arhiva Koper se tukaj v Novi Gorici želim posebej zahvaliti najprej župniku in dekanu Alojzu, za velikodušno in zavzeto pripravo in opremo prostorov ter za pospešeno zbiranje arhivskega gradiva iz župnij. Prav tako se zahvaljujem škofijskemu arhivarju Luku za njegovo strokovno vodstvo in pomoč pri urejanju in ohranjanju dragocene arhivske dediščine v Kopru in v Novi Gorici. Arhivi ohranjajo žive in dejavne naše korenine brez katerih drevo ne more stati pokonci. Spodbujam vse upravitelje župnij, da se ravnate po navodilih in skrbno pripravljate in oddajate svoje gradivo.

Prav tako se tukaj v Novi Gorici želim zahvaliti vsem, ki na različne načine prispevate k uspešni predstavitvi Evropske prestolnice kulture 2025. Škofov vikar za EPK in župnik konkatedrale se zahvaljujeta civilnim oblastem za veliko podporo, ki jo uživata oba naša samostana, Sveta Gora in Kostanjevica. Tudi Cerkveni odbor za EPK, ki ga je ustanovil škof, se veseli dosežkov in sožitja in podpira nadaljnje sodelovanje.

Poleg redne duhovne hrane, ki nam jo s svojimi branji in obredi vsak dan prinaša naše cerkveno leto, pa nas letos v naši škofiji še dodatno navdihuje in spodbuja zlasti okrogla obletnica imenovanja in prihoda prvega koprskega škofa na škofijski sedež v Koper, ki je sprejeta tudi kot obletnica ustanovitve mesta Koper. V okviru stolne župnije se bodo s pomočjo škofije letos okrog praznika svetega Nazarija zvrstile prireditve, na katere ste lepo povabljeni vsi duhovniki in verniki in vsi prebivalci Škofije Koper. Spored, ki ga imate tudi v zadnjih Sporočilih, jih nakazuje devet:

SLOVESNOSTI IN PRIREDITVE OB JUBILEJU

  • V petek, 31 maja 2024 ob 10h, bo v sprejemnici na sedežu škofije predstavitev izbora iz zakladnice Škofije Koper.
  • V petek, 7 junija 2024 ob 10h, bo v Krstilnici sv. Janeza Krstnika predstavitev in blagoslov portretov koprskih škofov; razstava bo odprta do 22 junija 2024.
  • V soboto, 8 junija 2024 ob 10h, bo v stolnici Marijinega Vnebovzetja sveta maša z blagoslovom in predstavitvijo novih mašnih plaščev s čipkami.
  • Od ponedeljka, 10 junija 2024, do torka,18 junija 2024, bo po cerkvah v Škofiji Koper potekala devetdnevnica v čast sv. Nazariju.
  • V petek, 14 junija 2024 ob 10h, bo blagoslov in predstavitev obnovljene Rotunde sv. Elija.
  • V nedeljo, 16 junija 2024 ob 10h, bo procesija po mestu in slovesna sveta maša v čast sv. Nazariju, z udeležbo naših in sosednjih škofov.
  • V torek, 18 junija 2024 ob 21h, bo v stolnici Marijinega Vnebovzetja koncert sakralne glasbe.
  • V sredo, 19 junija 2024 ob 10h, na praznik sv. Nazarija, bo v stolnici Marijinega Vnebovzetja slovesno somaševanje duhovnikov Škofije Koper.
  • V soboto, 22 junija 2024, bo peš romanje v Boršt, rojstni kraj sv. Nazarija; sprejem romarjev v cerkvi v Borštu ob 19h.

Okrogla obletnica na sedežu škofije naj razgiba in poživi gorečnost in zavzetost za odkrivanje in spoznavanje zgodovine in preteklosti po obeh delih naše škofije, po našem delu Istre in Krasa na jugu in po našem delu Goriške na severu.

Napis na sarkofagu svetega Nazarija se glasi: 'To domovino ohranjaj, Sveti Nazarij, in vodi ti, ki se imenuješ oče in varuh Justinovega mesta' (Krajepis, stran 35).

Dragi bratje mašniki. 'Razveselili so se učenci, ko so videli Gospoda!' piše Janez evangelist (Jn 20,20). Vsem voščim, da bi v prihodnjih dneh in v tem velikonočnem času tudi vi srečali in videli Gospoda in se razveselili njegove bližine in njegove družbe. Naj nas Vstali Zveličar potolaži in opogumi pri našem delu za rast in razvoj nebeškega kraljestva med nami. Sejmo veselo oznanilo o vstajenju z velikimi zamahi in Gospod bo naši setvi dajal rast.

Amen.