Škof dr. Anton Jamnik na evropski konferenci v Tirani

26.3.2014 Tirana, Albanija CCEE, Univerza

Prisluhniti študentom na univerzah - Veselje do življenja

V Tirani (Albanija) se je od 23. do 26. marca 2014 zbralo štirideset predstavnikov iz večine evropskih držav na srečanju, ki ga je organiziral Oddelek za univerzo, ki deluje v okviru Komisije za katehezo, šolo in univerzo pri Svetu evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Delovno srečanje je potekalo pod naslovom »Veselje do življenja: Kakšna je resničnost?« Srečanja sta se iz Slovenije udeležila ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik in mag. Tone Česen, tajnik Medškofijskega odbora za mladino.

Udeleženci so se najprej seznanili s podatki socioloških raziskav, ki odslikavajo mlade študente v Evropi danes. Mlade študente danes zaznamuje okolje demokratičnosti in virtualnosti. Spreminja se njihov svet vrednot (odnos do zakonske zveze, splava in evtanazije). Pereče je vprašanje brezposelnosti. Razmišljali smo, kako v to »zemljo« sejati seme Božje besede. Pri tem so nam pomagali pogovori in izmenjava izkušenj v različnih državah. Ugotovili smo, da so nekatere značilnosti mladih podobne, ne glede na to, v kakšnem okolju živijo. Dragoceno je bilo slišati tudi, kako lahko Cerkev deluje v okviru državnih in zasebnih univerz. Skupni zaključek je bil, da je pomembno, da preko različnih pastoralnih dejavnosti mladim omogočimo osebno srečanje s Kristusom.

V času srečanja smo bili deležni skrbne gostoljubnosti gostiteljev. Obiskali smo katoliško univerzo v Tirani, se udeležili praznične svete maše v stolnici, ki je bila zgrajena pred sedmimi leti in se seznanili s težko zgodovino Albanije, ki je bila več skoraj petdeset let ujeta v oklep komunizma. Srečanje smo zaključili z pripravo načrta za simpozij, ki bo prihodnje leto v škofiji Lodž (Poljska).

 

Tone Česen