Škof dr. Anton Jamnik v Južni Koreji

Te dni je ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik gost – predavatelj na Katoliški univerzi v Južni Koreji, ki je ena izmed najstarejših in najkvalitetnejših univerz v državi. Predaval je o problemu globalizacije in ohranjanju lastne identitete.

V Južni Koreji je približno 12 % katoličanov. Krščanstvo pa je v pravem razcvetu, saj se veliko število mladih odraslih odloča za krst. Njihova osebna odločitev za življenje s Kristusom potrjuje trditev bl. papeža Janeza Pavla II., ki je velikokrat poudarjal, da je prihodnost krščanstva v Aziji.

Južna Koreja je dežela mnogih mučencev za vero in oprijemljiva postaja trditev iz časov prvih kristjanov, da je »kri mučencev seme novih kristjanov«. Dr. Jamnik poroča: »Obiskal sem njihovo narodno svetišče in romarski kraj mučencev in med tednom je bilo tam izjemno veliko ljudi, romarjev. Celo šole pošiljajo svoje učence tja, da spoznajo kraj in molijo na grobovih mučencev. Ko sem blagoslavljal navzoče, je bilo tudi zame to globoko osebno doživetje vere teh mladih.« Škof dr. Jamnik je somaševal pri korejski sveti maši, ki se je je udeležilo več kot tisoč vernikov. Vodil pa je tudi somaševanje pri sv. maši v angleškem jeziku za mlade, kjer je bilo tudi več sto mladih.

V času svojega bivanja v Južni Koreji se škof dr. Jamnik srečuje z mnogimi predstavniki cerkvenega in javnega življenja. Tako se je srečal z nadškofom iz Seula Andrew-om Yeom D.D. Pogovarjala sta se o razmerah v Cerkvi v Južni Koreji, o dialogu med kristjani (katoličani in protestanti) in budisti, o pomenu šolstva pri pastoralnem delu Cerkve. »Nadškof je zelo jasno in vizionarsko poudaril, da je šolstvo v novi kulturni in družbeni situaciji eno od izjemno pomembnih pastoralnih dejavnosti Cerkve v sodobnem času. Poudaril je, da je pomembna vzgoja od vrtcev vse do univerze,« tako škof dr. Jamnik. V pogovoru se je rodil dogovor o izmenjavi študentov med Južno Korejo in Slovenijo, kar bo za oba naroda nedvomno velika obogatitve. Spodbudo izmenjave je pozdravil tudi predsednik Young Jong Choi. To pa pomeni, da je »sodelovanje med Južno Korejo in Slovenijo dobilo potrditev in blagoslov«, pravi ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.