Škof Glavan daroval sveto mašo ob 25. obletnici Karmela v Mirni Peči

21.8.2017 Mirna Peč Redovništvo, Škofija Novo mesto
Sveta maša v karmel - Foto: Ksenja Hočevar Sveta maša v karmel - Foto: Ksenja Hočevar

V ponedeljek, 21. avgusta 2017,  na predvečer praznika Marije, Kraljice, so se s slovesno sveto mašo, ki jo je daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan, spomnili 25-letnice prihoda prvih sester karmeličank v Mirno Peč in s tem začetka dolenjskega karmela posvečenega Mariji, Kraljici angelov.

Poleg škofa so somaševali še hišni duhovnik sester karmeličank Frančišek Novak, domači mirnopeški župnik Janez Rihtaršič, domačin lazarist Anton Pust in duhovnik prelature Opus Dei Feliu Torra. Zbralo se je tudi veliko število vernikov, ki so napolnili zunanji del sestrske kapele in mešani pevski zbor mirnopeške župnije. Z mašo in molitvami so se karmeličanke Bogu zahvalile za 25 let navzočnosti v Mirni Peči, za uspešno in blagoslovljeno gradnjo samostana, ki je bil blagoslovljen pred 20 leti, za vse prijatelje in dobrotnike od blizu in daleč, ki jim v vsem tem času pomagajo tako duhovno z molitvijo kot tudi tehnično in z darovi.

Po maši so sestre in domačin g. Franci Kastelic predstavili zgodovino in karizmo karmeličanskega samostana. Samostan v Mirni Peči je nastal na pobudo s. Agneze Saje, ki je na različnih krajih svojega karmelskega potovanja, vedno nosila v srcu željo po ustanovitvi samostana na Dolenjskem. V povezanosti z mladostnimi prijatelji iz domače Mirne Peči, predvsem s sošolko Angelo Makše je 30 let v njej tlela ta želja. Ga. Angela je po smrti zapustila svojo domačijo karmeličankam pod pogojem, da na tem mestu ustanovijo novo skupnost. Tako sta leta 1992 prispeli v Mirno Peč prvi dve sestri in začeli s pripravami na izgradnjo samostana in skupnosti. V nekaj letih so prispele prve nove sestre, priključile pa so se še nekatere iz drugih karmeličanskih samostanov (predvsem s podporo karmela iz Anglije Sheffield). Tako je bil leta 1997 lahko posvečen današnji samostan in tudi uradno ustanovljena samostojna skupnost.

Glavno poslanstvo sester karmeličank je posvečevati svoje življenje v molitvi, tišini, skritosti in darovanju trpljenja. Živijo odmaknjene znotraj klavzure (samostana) in imajo v dnevnem redu več ur posvečenih skupni in osebni premišljevalni molitvi. Poleg tega opravljajo redna hišna opravila in nekatera dela za cerkvene skupnosti (peka hostij, oblikovanje sveč). Danes je v karmelu v Mirni Peči 8 sester, tri pa so že pokojne.

Več na: http://www.skofija-novomesto.si/article/2017/aug/22/25-let-karmela-v-mirni-peci/