Škof Glavan na plenarnem zasedanju CCEE v Rimu

4.10.2014 CCEE, Družina

Od 2. do 4. oktobra je v Rimu potekalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Iz Slovenije se je mednarodnega dogodka udeležil novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan. Ob sklepu so škofje v končnem sporočilu poudarili, da »Družina ni problem, ampak rešitev za Evropo«.

Srečanje je bilo namenjeno družini, ki je prihodnost Evrope. Kot so še zapisali, je družina »izvor neprecenljivih virov za naše evropske družbe, v katerih predstavlja človeški kapital«. Če so izzivi, ki jih sedanja individualistična kultura postavlja pred družino in zakonsko zvezo, številni, bo samo pastorala, ki zna postaviti v središče vsakega posameznega družinskega člana, lahko dala nov življenjski sok tej stvarnosti ljubezni, ki je osnova vsakega človeškega odnosa.

Srečanje predstavnikov evropskih škofovskih konferenc je pred začetkom sinode o družini želelo biti trenutek premišljevanja o družini in pastorali družine v današnji Evropi. Izpostavljena je bila pomembnost zakonov in politik, ki podpirajo družino, čeprav niso edini elementi, s katerimi se lahko zoperstavi krizo družin in padec rojstev na stari celini. »Cerkev v Evropi vabi vlade, naj upoštevajo dejstvo, da ni druge stvarnosti, ki bi lahko proizvedla človeški kapital, kot je družina. Poziva k budnosti pred hudim, ki ga lahko prinesejo določene ideologije, ki ne upoštevajo resnice o družini.«

Pravi vir za Cerkev je pričevanje krščanskih družin, ki živijo svojo zvestobo tudi sredi kulture, pogosto individualistične. Te družine predstavljajo privlačnost zakona in odprtosti za življenje kot odgovor na Božji načrt. »Skrb za lastne krščanske družine bo prineslo tudi sadove za celotno družbo,« piše v sklepnem sporočilu. Dokument tudi izpostavlja primer sv. Janeza Pavla II., ki je od prvih let svojega duhovništva postavil na prvo mesto svojega poslanstva ravno družino, ki je domača Cerkev. Temu njegovemu zgledu mora slediti tudi Cerkev danes, vrniti se v šolo »papeža družine«, da bi lahko uresničila ustrezno pastoralo. Gre za pastoralo, ki izhaja iz realne izkušnje človeka in v njej išče sledi Božje navzočnosti. Škofje tudi poudarjajo, da družina ni zasebna stvar, ampak skupno dobro za vso družbo. Naša družba v 'zvezi' vidi obliko omejevanja, če ne celo pomanjkanja posameznikove svobode. Cerkev pa ponuja še večje dobro in ne preneha spominjati, kako je zvesto zavzetost izvor dobrega in sreče. Eden od poudarkov sporočila govori tudi o zakonskih zvezah: za mnoge se namreč zdi, da so nični. Kljub zavedanju, da je veliko razlogov in dram, ki vodijo v razpad mnogih zakonov, je pomemben poziv k vztrajnosti, a prav tako je nujno pospešiti postopke za ugotovitev ničnosti zakona v primerih, kjer so razlogi jasni.

Sicer pa so med zasedanjem CCEE-ja škofje bili seznanjeni z razmerami v Ukrajini in ostalih evropskih državah, ki se spoprijemajo z velikim številom žrtev in beguncev. Veliko pozornosti je bilo namenjene Bližnjemu vzhodu, kjer so razmere zaznamovane z nasiljem, trpljenjem in negotovostjo glede prihodnosti. V Sveti deželi bo potekalo tudi naslednje zasedanje CCEE-ja, in sicer od 11. do 16. septembra 2015 na povabilo Fouada Twala, latinskega patriarha v Jeruzalemu.

 

Besedilo je s strani Radia Vatikan.