Škof Jamnik med Slovenci v Argentini

15.11.2022 Argentina SŠK, Zamejci in izseljenci
Foto: Družina Foto: Družina
Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik je 15. novembra 2022 prispel na obisk med slovensko skupnost v Argentini.

Na letališču sta ga pričakala delegat za pastoralo Slovencev v Argentini gospod Franc Cukjati in predsednik Zedinjene Slovenije gospod Jure Komar. Škof Jamnik se je srečal tudi z msgr. Juretom Rodetom, ki je bil dolgoletni delegat za Slovence in še naprej opravlja druga dela za duhovno oskrbo Slovencev.

Ljubljanski pomožni škof bo v naslednjih štirinajstih dneh obiskal slovenski skupnosti v Bariločah in Mendozi, zadnji teden pa sta v Buenos Airesu na programu dve birmanski slovesnosti, več različnih srečanj s Slovenci, škof Jamnik se bo sestal s tamkajšnjim nadškofom in kardinalom, obiskal bo Katoliško univerzo, kirurški center, inštitut in bolnišnico Rene Favaloro, predvidenih pa je še več drugih srečanj.

V Argentino potuje tudi minister Arčon

V Mendozi se bo slovenski skupnosti pridružil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Od 17. do 20. novembra 2022 se bo udeležil prvega Vseslovenskega srečanja, ki ga pripravljajo Društvo Slovencev v Mendozi, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu, Slovensko-argentinska gospodarska zbornica in Konzulat Republike Slovenije v Mendozi. Ministra Arčona bosta spremljala veleposlanik Republike Slovenije v Buenos Airesu Alain Brian Bergant in častni konzul v Mendozi Jože Šmon.

Prvo vseslovensko srečanje v Mendozi je namenjeno povezovanju Slovencev iz vsega sveta. Slovesno odprtje štiridnevnega dogodka je na programu v četrtek, 17. novembra, v središču Mendoze, s Slovenskim kulturnim večerom v mestnem teatru. Kulturni program bodo obogatili ubrani glasovi Slovencev iz Argentine in Slovenije, v ritmih slovenske glasbe se bodo zavrteli plesalci folklornih skupin, na ogled pa bo tudi umetniška razstava. Vir: Družina

Pastoralni obisk v Bariločah in Mendozi

Škof Jamnik se je v Bariločah v sredo, 16. novembra, srečal s slovensko skupnostjo, ki se vsako nedeljo zbira pri sveti maši v Slovenskem domu. Lazarist Branko Jan skrbi za za duhovno oskrbo Slovencev, hkrati pa je župnik na župniji za spanško govoreče domačine. Pri sveti maši se je škof Jamnik zahvalil župniku Branku in vsem zbranim Slovencem za njihovo živo pričevanje in življenje iz Kristusovega evangelija, ki daje moč in blagoslov pri njihovem delu. Posebej je povabil vse mlade družine, da ohranjajo dar vere in molitve, ter jezika in kulture, kar v globalnem svetu daje upanje, da z veseljem in pogumom gledamo v prihodnost. Slovenska skupnost v Bariločah je zares živa, zbirajo se v slovenski šoli in organizirajo različna srečanja in praznovanja. Slovenci so posebej hvaležni za vse duhovnike, ki so skrbeli za njihovo duhovno rast, hkrati pa so izrazli prosnjo, da bi še naprej bilo poskrbljeno, da bi bili z njimi duhovniki. Zavedajo se, da so prav svete maše in obhajanje zakramentov tista temeljna vez in jedro ohranja slovenske identitete. Srečanju v Bariločah se je pridružil tudi lokalni škof msgr. Juan Jose Chaprro. Škof Jamnik se mu je zahvalil, da je slovenska skupnost tako lepo sprejeta. Škof Juan Jose je prav tako izrazil zahvalo za živo in ustvarjalno vključenost Slovencev v njegovo škofijo, prav posebej pa za duhovnika Branka Jana, ki je hkrati tudi župnik špansko govoreči župniji, ekonom na škofiji in član zbora svetovalcev.

Pastoralni obisk je škof Jamnik nadaljeval v Mendozi, kjer je ob koncu tedna potekalo srečanje Slovencev iz različnih delov sveta, ki ga organizirata slovensko veleposlaništvo v Buenos Airesu in Ministrstvo za Slovence po svetu. V petek se je najprej srečal z nadškofom v Mendozi msgr. Marcelom Colombom. V prisrčnem pogovoru se mu je zahvalil za lepo sodelovanje in vključenost Slovencev v pastoralno življenje v nadškofiji, nadškof pa je prav tako izrazil hvaležnost za to, da so Slovenci v Mendozi tako aktivni v različnih deajvnostih v nadškofiji. Na nedeljo Kristusa Kralja je bilo za vse Slovence, ki so se zbrali v Mendozi, slovesna sveta maša v stolnici, nato pa praznovanje v Slovenski hiši.