Škof Jamnik na podelitvi nagrad prostovoljcem 2015

29.6.2015 Brdo pri Kranju Prostovoljstvo

V ponedeljek, 29. junija, je v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil nagrade različnim prostovoljnim organizacijam in prostovoljcem. Slovensko škofovsko konferenco je zastopal ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. med nagrajenimi so bili tudi Slovenski katoliški skavti, prostovoljska s študentskega doma v Zavodu sv. Stanislava ter druga združenja, ki delujejo znotraj Katoliške Cerkve.

Škof Jamnik se je vsem zahvalil, da naredijo toliko dobrega za bližnje, še posebej tiste, ki so v stiki ali so morda potisnjeni na rob družbe in pogosto živijo v veliki osamljenosti in zapuščenosti. Opozoril je, da ob materialni revščini, ki je seveda zelo težka, še večjo revščino predstavlja socialna revščina – osamljenost in prepuščenost samemu sebi v vedno bolj individualistični družbi; potem je tukaj duševna revščina, ko mnogi v vseh mogočih nadomestkih, "bakteriji ugodja in udobja" iščejo vse mogoče malike in se utapljajo v različni zasvojenostih. Opozoril je tudi na duhovno revščino, ko sodobni iskalec v malodušju išče nadomestke za resnično duhovno življenje.

Prostovoljstvo je dokaz, da je mogoče takšno stanje spremeniti: kot Jezus naj bi opazili bližnje, se v resnici srečali z njimi, jim prisluhnili in jim s svojo bližino in pomočjo pokazali, da niso prepuščeni sami sebi. Po Jezusovem zgledu naj bi tudi mi človeka videli, ga poslušali, mu pomagali, predvsem pa spodbudili k upanju, da Božja ljubezen nikogar ne izključuje, ampak da je evangeljski Bog, Bog usmiljenja, dobrote in večnega ter neskončnega upanja.