Škof Jamnik se je srečal z ministrom Arčonom

4.10.2022 Ljubljana Zamejci in izseljenci, SŠK
Foto: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Foto: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je 4. oktobra 2022 sestal z ljubljanskim pomožnim škofom msgr. dr. Antonom Jamnikom, ki je po imenovanju Slovenske škofovske konference (SŠK) odgovoren za Slovence zunaj Slovenije.

Med pogovorom sta se dotaknila izziva duhovne oskrbe v skupnostih v zamejstvu in po svetu. Pri tem se velika potreba po slovenskih duhovnikih v zadnjem času izkazuje še posebej v Videmski pokrajini v Italiji, Porabju na Madžarskem in pri izseljencih v Argentini, kjer na perečo problematiko in posledice vedno bolj opozarjajo tamkajšnji Slovenci. Izziv prav tako ostaja zapiranje slovenskih katoliških misij po Evropi. Slovenski duhovniki in duhovna oskrba v slovenskem jeziku ostajata pomemben dejavnik ohranjanja slovenske identitete Slovencev zunaj matične domovine. Poleg omenjenega, sta prisotna govorila tudi o 1. Vseslovenskem srečanju v Mendozi, ki bo potekalo letos novembra in se ga bosta oba udeležila.

Vir: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu