Škof msgr. Stanislav Lipovšek častni meščan Celja

11.4.2019 Škofija Celje, Nagrada

Ob prazniku Mestne občine Celje so v Narodnem domu v četrtek, 11. aprila 2019, pripravili osrednjo slovesnost, na kateri so podelili občinska priznanja. Častni meščan Celja je postal tudi upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Prizanje je prejel za svojo »duhovniško poslanstvo, prizadevanja za sožitje, ekumenizem in odprtost med različno mislečimi, karitativno, humanitarno, kulturno-izobraževalno in prostovoljno delo,« so zapisali člani Mestnega sveta Mestnega občine Celje (KVIAZ).

Ne sovražiti, ampak pomagati in sodelovati
»Vsak duhovnik, kaj šele škof, mora biti tisti, ki povezuje, ki harmonizira, ki išče tiste skupne točke, kjer so, ko gre za temeljno vrednoto, ki pa je skupni blagor vseh, materialni in duhovni blagor. In tu naj bi ljudem prinašali luč in upanje, ki sta Jezus Kristus in njegov evangelij, to se pravi Božje kraljestvo,« je dejal škof Lipovšek. »Ne se bojevati med seboj, ne sovražiti, ampak pomagati in sodelovati, in to zelo konkretno. Tega smo veseli in to uresničujemo tudi pri nas.« 

Lani je postal zlatomašnik in 75-letnik
Dr. Stanislav Lipovšek je bil v duhovnika posvečen pred 51 leti v takratni mestno-opatijski cerkvi sv. Danijela v Celju. V času, ko je bil župnik mariborske stolne župnije sv. Janeza Krstnika, ga je papež Benedikt XVI. 15. marca 2010 imenoval za celjskega škofa. 

Posvečen je bil v celjski stolni cerkvi sv. Danijela 24. aprila 2010. Papež Frančišek je msgr. Stanislava Lipovška 31. julija 2013 po odstopu mariborskega nadškofa metropolita Marjana Turnška imenoval za apostolskega administratorja mariborske nadškofije. To nalogo je opravljal do 14. marca 2015, ko je bil imenovan novi mariborski nadškof metropolit.

Lani je škof Lipovšek dopolnil 75 let in papežu Frančišku ponudil odstop, kakor to določa člen 401 § 1 ZCP. Papež je njegov odstop sprejel v torek, 18. septembra. Škof Lipovšek pa je prejel naziv upokojeni celjski škof.

Poleg škofa Lipovška je naziv častni meščan dobil Ivan Grobelnik – Ivo. Oba sta se denarni nagradi ob tem priznanju odrekla v dobrodelne namene.

Zlati celjski grb sta prejela Izidor Krivec in Glasbena šola Celje, srebrnega Gimnazija Celje – Center, Edvard Kužner in dr. Zoran Pevec, prejemniki bronastega grba so Ignac Trobiš, Milan Alašević, Društvo tabornikov Rod II. grupe odredov Celje in Drsalni klub Celje, kristalni celjski grb pa je župan podelil Bernieju Bezenšku in Izi Pavlina.

 

Vir: Družina