Škofijsko srečanje družin v Novem mestu

17.10.2015 Novo mesto Družina, Škofija Novo mesto

Škofija Novo mesto v letu praznovanja 10-letnice svoje ustanovitve pripravlja Škofijsko srečanje družin.

Srečanje bo potekalo v soboto, 17. oktobra 2015 v Centru biotehnike in turizma na Sevnem pri Novem mestu.

Program je pripravil razširjeni Škofijski odbor za družino. Srečanje je zasnovano kot celodnevno dogajanje za odrasle, otroke in mladostnike. Staršem bodo spregovorili psiholog p. mag. Silvo Šinkovec SJ, voditelja gibanja Družina in življenje Dani in Vilma Siter, mladim bosta o teologiji telesa govorila zakonca Polonca in Tomaž Sokol, za otroke pa bo pripravljenih 10 zanimivih delavnic. Vzgojiteljice Petrovega vrtca bodo poskrbele tudi za varstvo najmlajših. Po skupnem kosilu bo še družabni del srečanja s čarodejem Jakom in glasbeno skupino ter skupna sveta maša, ki jo bo vodil škof Andrej Glavan.

Geslo srečanja družin, Ljubezen je naše poslanstvo, se tematsko navezuje na letošnje svetovno srečanje družin in prihajajočo škofovsko sinodo o družini. Želimo opozoriti in skupaj z družinami pričevati za lepoto družinskega življenja.

Družine, prisrčno povabljene na skupno praznovanje družinskega življenja!

Vse potrebne informacije za prijavo na srečanje najdete v ZGIBANKI na TEJ POVEZAVI.

PLAKAT.


 

Izjava novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana
na tiskovni konferenci ob predstavitvi Škofijskega srečanja družin
Novo mesto, 30. september 2015

Novomeška škofija se pripravlja na 10-letnico svoje ustanovitve. Za moto praznovanja smo izbrali geslo: »Živo občestvo Cerkve«. Z njim smo želeli povedati, da je bistvo Cerkve in vsake škofije, da je živo občestvo. Temu cilju, ki nikoli ni v polnosti dosežen in se mu lahko le približujemo, naj bi bile podrejene vse pastoralne spodbude. Vsaka škofija, pa tudi vsaka župnija naj bi bila občestvo živih občestev.

Osnovno občestvo Cerkve in družbe pa je družina, ki je, hvala Bogu, za ljudi, predvsem mlade, še vedno največja vrednota. Družina je ključni dejavnik socializacije, prostor srečanja, prenašanja ključnih občečloveških vrednot in tudi vere. Družina je prva šola, v kateri se človek uči živeti, verovati, moliti, ljubiti, zaupati in ustvarjati. »Družina je naravna in temeljna celica družbe in ima pravico, da jo družba in država varujeta« (Spl. dekl. o člov. pravicah iz leta 1948, 16. člen).

Zato tudi Cerkev jemlje skrb za zakon in družino za najpomembnejšo nalogo. Sv. Janez Pavel II., papež družine, je v Pismu družinam ob mednarodnem letu družine 1994 zapisal: »Po zgledu Kristusa, ki je prišel na svet, da bi služil, ima Cerkev služenje družini za eno svojih bistvenih nalog.« (CD 54, 2-3). Na simpoziju evropskih škofov pa je isti papež dejal: »Umestite družinsko pastoralo v okviru evangelizacije med prioriteto, med to, kar je prvenstveno, ker gre nič manj kot za blagor in prihodnost Cerkve, kakor tudi za blagor in prihodnost družbe. Prihodnost Cerkve in družbe bo šla skozi družino.« (Rim, 11. okt. 1985)

Papež Janez Pavel II. je družini posvetil tudi prvo sinodo in uvedel na vsake tri leta svetovna srečanja družin. Letošnje je potekalo v Filadelfiji in se ga je udeležil papež Frančišek. Tudi on je že lani svojo prvo izredno in letošnjo redno sinodo posvetil vprašanjem družine in zakona kot temelja družine.

Tudi v naši škofiji bomo prvo škofijsko srečanje v okviru praznovanja 10-letnice posvetili družini pod geslom: »Ljubezen je naše poslanstvo«. Opozoriti in pričevati hočemo za lepoto družinskega življenja, o ljubezni kot temelju vsakega sožitja in spregovoriti o tem, kar družine ogroža.

Papež Frančišek je imel v minulem letu cikel katehez o družini in zakonu ob rednih sredinih avdiencah. V Filadelfiji je poslušal pričevanja družin in potem tudi sam spregovoril: »Varujmo in branimo družino. Poskrbimo za družino, kajti gre za našo prihodnost. Družba se dobro razvija in raste, če je utemeljena na družini … Ne moremo si predstavljati zdrave družbe, ki ne daje dejanskega prostora družinskemu življenju … Želja ustvariti si družino, pomeni imeti pogum, da postanemo del Božjih sanj, pogum, da sanjamo skupaj z Njim (z Bogom), pogum, da z Njim gradimo svet, v katerem se nihče ne bo počutil osamljenega, odvečnega.« (Filadelfija, 26. sept. 2015)

Na srečanju za več kot 300 škofov, ki so se udeležili svetovnega srečanja družin, je papež spregovoril o naslednjih temah: družina, mladi, današnja družba in kultura.

O družini je dejal: »Za Cerkev družina ni najprej razlog za zaskrbljenost, ampak za potrditev Božjega blagoslova mojstrovini, ki jo je ustvaril … Družina je temeljni kraj zaveze Cerkve z Božjim stvarstvom … Naša (škofovska) služba potrebuje razvoj, zavezo Cerkve in družine. Sicer se bo posušila, človeška družina pa bo po naši krivdi postala neponovljivo daleč od vesele novice, ki jo je dal Bog.« Sklenil pa je z besedami: »Bog naj nakloni dar te nove bližine med družino in Cerkvijo. Družina je naš zaveznik, naše okno v svet, dokaz nepreklicnega Božjega blagoslova, ki je namenjen vsem otrokom te težke in čudovite zgodovine stvarstva. Bog nas pričakuje, da jim služimo.« (Filadelfija, 27. sept. 2015)

Temu služenju družini se zavezuje naša novomeška škofija tudi s tem Škofijskim srečanjem družin v soboto, 17. oktobra 2015.

 

msgr. Andrej Glavan, novomeški škof