Skupaj čez zlati most

13.1.2019 Škofija Murska Sobota Cerkev na Slovenskem, Kultura, Škofija Murska Sobota
Obhajanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom Obhajanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Cerkev na Slovenskem obhaja 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. To je predvsem priložnost za zahvaljevanje Bogu za vse prejete darove. Obenem je priložnost za utrjevanje vsega, kar narod ohranja pri življenju. Med te vrednote spada tudi vera.

Naši koraki čez prvi zlati most
V nedeljo, 13. januarja 2019, se po župnijah soboške škofije začenja obhajanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Duhovniki v vseh župnijah soboške škofije bodo vernike nagovorili pri sveh svetih mašah na temo: Skupaj čez prvi zlati most: Petišovci - Mursko Središče. Soboški škof dr. Peter Štumpf je kot popotnico v knjižico z osnutki pridig zapisal: "Pridigarski osnutki lepo izpostavijo verske, moralne, kulturne in jezikovne vrednote, ki so nujne za ohranitev slovenstva ter nadnaravna sredstva, ki kličejo Božje delovanje v naše narodno življenje." In čemu naj stopamo čez prvi zlati most? "Zlati most nas vabi, da se trudimo biti najprej človek, da se vsi skupaj oziramo v Kristusov križ in tako krepimo v sebi zavest, da smo kot Božji otroci bratje in sestre med seboj." (misel iz osnutka pridige)

Lojze Kozar ml.
Skupaj čez zlati most
 
Čez prvi most zdaj gremo mi,
do bratov, sester, vseh ljudi.
Otroci Božji smo prav vsi
in vsak Očeta naj slavi.

Čez zlati most zdaj gremo vsi,
do Njega, ki zares živi,
da dal nam bo sto novih let,
v nebesih večno z Njim živet.


Obhajanje 100-letnice

Geslo: Skupaj čez zlati most

Naši koraki čez prvi zlati most - nedelja, 13. januar 2019

Prošnje vernikov - pri vsaki sv. maši po župnijah

Molitev za domovino


Publikacije ob 100-letnici:

Stopinje 2019

Skupaj čez zlati most - Knjižica Skupaj čez zlati most, avtorja Lojzeta Kozarja ml., je izšla v okviru dejavnosti Škofije Murska Sobota, ko se pripravljamo na obhajanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Vsebuje sedem nagovorov, ki jih bodo duhovniki vsako drugo nedeljo v mesecu od januarja do julija 2019 podali vernikom po naših župnijah. Vsak nagovor se začne na enem mostu, ki je zgrajen čez reko Muro od Petišovec do Gornje Radgone. Spominja na ljudi, ki so gradili slovenstvo, vero in vrednote, zaradi katerih smo mi danes tukaj, del države Slovenije in del Katoliške cerkve na Slovenskem.

In vendar živimo - Škofija Murska Sobota je v pripravi na obhajanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom izdala križev pot z naslovom In vendar živimo, avtorja Lojzeta Kozarja ml. Ta križev pot želi v ljudeh utrjevati vero v Boga. Želi spodbujati prizadevanje slehernega človeka za rast vere, upanja in ljubezni. Razmišljanje pri posameznih postajah se na kratko ustavi pri Jezusu, nato se dotakne zgodovinskih mejnikov, ki so zaznamovali življenje Slovencev v Slovenski Krajini oziroma v Prekmurju in tudi širše. Molitev spodbuja k prizadevanju za kreposti, da bi bila naša prihodnost svetla in živa.

Poti k Bogu

Več o ohjajanju 100-letnice na povezavi: Skupaj čez zlati most
Informacije prejmete na Pastoralni službi Škofije Murska Sobota, e-naslov: [email protected]