Skupna izjava predsednikov CCEE in CEC za »čas stvarstva« 2021

1.9.2021 Katoliška cerkev CCEE, Okolje
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Dom za vse? Prenova Božjega oikosa

»Moj Gospod, če sem našel naklonjenost v tvojih očeh, nikar ne hodi mimo svojega služabnika« (1 Mz 18,3). Ko je Abraham v najbolj vročem delu dneva sedel v puščavi pred vhodom v šotor, je gostom prijazno in velikodušno dal vodo in kos kruha, ti pa so mu razodeli Božjo obljubo. Zelo verni starec je razumel, da si ubog v duhu, ko opustiš vsako domnevo, ki naj bi iskala rešitve za vse težave, in namesto tega vse upe ponižno in potrpežljivo položiš v Boga.

Letos smo svetopisemsko znamenje Abrahamovega šotora izbrali, da predstavlja našo zavezanost skrbi za naš skupni dom in skrbi za stvarstvo v duhu sprejemanja in dialoga.

Modrost tega svetopisemskega odlomka razsvetljuje pot in delo cerkva po Evropi ter znova poživlja njihovo zavezanost varovanju stvarstva. Ob navdihu teme letošnjega praznovanja »časa stvarstva« želijo naše cerkve z molitvijo in dejanji prenoviti Božji oikos, da bo svet lahko postal dom za vse Božje otroke, ne da bi pri tem kogar koli izključevali.

Grška beseda oikos pomeni »dom«, vse, kar je domačno in znano, vse, kar je predmet človekove skrbi, ter predstavlja skupni interes in skupno odgovornost. Zato je prenova Božjega oikosa, našega skupnega doma, koncept, ki združuje vso človeško družino v prizadevanju za celovit in trajnostni razvoj s pravičnostjo za vse.

Ta vrsta razvoja zahteva kakovostnejši odnos s Stvarnikom človeškega življenja, z drugimi in z naravo. Duh nesebičnega sprejemanja in iskrenega dialoga, katerega zgled je Abraham, postane za evropske kristjane izraz ljubezni, ki se daje, ki lahko ustvari človeške in duhovne izkušnje, ki priznavajo, da vsi skupaj in brez izključevanja naseljujemo Božji oikos, tisti skupni dom, ki nam ga je Bog zaupal, da bomo skupaj skrbeli zanj.

V resničnem duhu sprejemanja in dialoga bi radi s svojimi mislimi in molitvami prispevali k dvema pomembnima prihajajočima vrhoma, ki jih Združeni narodi organizirajo v drugi polovici tega leta: konferenci o biološki raznovrstnosti v Kunmingu na Kitajskem in 26. konferenci o podnebnih spremembah (COP 26) v Glasgowu v Veliki Britaniji. Večina tega, kar cerkve v Evropi ponujajo kot svoj prispevek k mednarodni skupnosti, izvira iz pogumnih pobud in dobrih praks, ki vsak dan zaznamujejo življenje naših cerkvenih skupnosti.

Z resničnim občutkom za pripadnost Kristusovi Cerkvi si prizadevamo biti velikodušni graditelji civilizacije, ki ceni vse, kar je človeško, in zna pravično ovrednotiti tisto, kar je Božji dar v življenju ljudi.

Ko si zastavimo vprašanje »Dom za vse?«, mora biti naš odgovor stkan z dobro voljo in konkretno zavezanostjo k vsakodnevnem obnavljanju Božjega oikosa. Če vemo, kako ravnati po pravici in govoriti resnico iz svojega srca, ter ne škodujemo svojim bližnjim, bomo vredni tega, da smo »gost v tvojem šotoru« (Ps 15,1), in njegov oikos bo resnični dom za vse.

Od 1. septembra do 4. oktobra vabimo vse kristjane po cerkvah Evrope, župnije, cerkvene skupnosti in vse ljudi dobre volje k obeleževanju in praznovanju »časa stvarstva« v ekumenskem duhu, združeni v molitvi in dejanjih. Poleg tega vabimo vse, naj molijo za velika mednarodna dogodka te jeseni – vrh Združenih narodov o biotski raznovrstnosti in COP 26 –, da bodo udeleženci sprejeli potrebne ukrepe, ki jih zahteva podnebno stanje.

26. avgusta 2021

 

Častiti Christian Krieger
Predsednik CEC

Kardinal Angelo Bagnasco
Predsednik CCEE