Skupnost v Taizeju praznuje

21.8.2015 Kultura, Mladi
Brat Roger Brat Roger

Taizé je letos zaznamovan z različnimi praznovanji; 12. maja so bratje skupaj z mladimi praznovali 100. obletnico rojstva brata Rogerja, ustanovitelja skupnosti; 16. avgusta 10. obletnica njegove smrti; 20. avgusta pa se spominjajo njegovega prihoda v Taizé pred 75. leti in ustanovitve skupnosti.

Tako se je tedenskih srečanj mladih v julija in avgusta udeležilo skoraj 30.000 udeležencev iz 105 držav in vseh celin. Vrhunca letošnje trojne obletnice, srečanja mladih z imenom “Shod za novo solidarnost”, ki je potekal od 9. do 16. avgusta, se je udeležilo med 6.000 in 7.000 udeležencev.

Ob tej priložnosti je brat Alois, prior Taizéja, še posebej mladim namenil sporočilo, v katerem pravi: »Človeštvo gre skozi težko obdobje tranzicije in izid je še vedno negotov. Nekateri se osredotočajo na to, kar je narobe in izgubljajo upanje. Drugi pa so zmožni videti nove poganjke življenja. (…) Iz Taizéja pozdravljamo ljudi širom po svetu, ki so sprejeli tveganje upanja. Hrepenijo po globalizaciji in jo že živijo. Skupaj z njimi želimo na tej poti stopiti korak dlje.«

V tednu, ki ga je zaznamoval tudi poseben program, so bile vse aktivnosti umerjene k zaključku triletnega iskanja nove solidarnosti. Na t.i. forumih je vsak dan sodelovalo več kot 20 govorcev, članov različnih mednarodnih organizacij, evropskih institucij (med njimi tudi 6 članov Evropskega parlamenta), univerzitetni profesorji, ki so raziskovali teme, povezane s solidarnostjo, ter člani različnih krščanskih skupnosti, ki se ukvarjajo z dobrodelnostjo in solidarnostjo. Mladi so v pogovornih skupinah s svojimi vrstniki med drugim razmišljali tudi o alternativnih možnostih za pravičnejši razvoj v naših lokalnih okoljih. Pripravljene so bile najrazličnejše delavnice; o veri, duhovnosti in notranjem življenju, umetnosti, medkulturnem dialogu, ekologiji, ekonomiji, migraciji, politiki, skrbi za zdravje ter solidarnosti. V eni izmed delavnic pa so o svojem življenju v skupnostih spregovorili tudi taizéjski bratje, ki živijo na različnih celinah in ki so se prav v tem tednu prvič hkrati vrnili v skupnost. Tako je bila skupnost za nekaj dni znova združena.

16. avgusta ob 16.00 pa so se ob molitvi zbrali vsi, ki so želeli počastiti spomin na brata Rogerja. Molitve se je udeležilo več sto cerkvenih voditeljev (katoliških, pravoslavnih, protestantskih ter evangeljskih), predstavniki drugih religij ter več tisoč mladih z vseh celin.

 

Špela Pucelj
referentka za mednarodne odnose
Društvo SKAM – Skupnost katoliške mladine