Slovenska karitas opozarja na hobotnico trgovine z ljudmi, ki preži na mlade na Internetu in na potovanjih

5.4.2017 Akcija, Karitas

Slovenska karitas je izdala preventivno knjižico, ki opozarja mlade na pasti trgovine z ljudmi. Podaja tudi navodila za osnovna samozaščitna dejanja. Vsebina ni aktualna samo za tuje državljane, ki z upanjem po boljšem življenju prihajajo v bogatejše države, ampak tudi za mlade in otroke v Sloveniji, ki so še posebej ranljivi na Internetu in na potovanjih. Velika hobotnica trgovine z ljudmi v svojih lovkah drži na milijone ljudi, med njimi je veliko število mladih in otrok.

V okviru projekta Oskrba žrtev trgovine z ljudmi – krizna namestitev, financiran s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Slovenska karitas v nakladi 15.000 kosov izdala informativno gradivo namenjeno ozaveščanju mladih po osnovnih in srednjih šolah, strokovnih delavcev in širše laične javnosti o problematiki novodobnih oblik suženjstva. Gradivo je v obliki knjižice, kjer so vse bistvene informacije o problematiki trgovanja z ljudmi, s poudarkom na internetnih pasteh, kot so razni oglasi ali klepetalnice, v katerih lahko neznanci z lažnimi profili zavajajo mlade. Knjižica vsebinsko opredeli, kaj je trgovina z ljudmi, kdo so žrtve, kdo trgovci oziroma kriminalci, ki izkoriščajo ljudi, katere so pojavne oblike trgovanja z ljudmi, vzroki za obstoj trgovine z ljudmi in osnovna samozaščitna vedenja posameznikov. Osrednji lik v knjižici je hobotnica, ki opozarja na razvejanost trgovine z ljudmi, žrtve niso le tuji državljani, ki prihajajo z upanjem po boljšem življenju v bogatejše države, ampak lahko žrtev postane vsakdo, saj se trgovina z ljudmi oziroma izkoriščanje pojavlja v različnih panogah in oblikah. V večini gre za prikrit kriminal, kjer se žrtve bojijo izpostaviti, ne prepoznajo sebe kot žrtve ali okolica ne zazna znakov zlorabe.

Trgovina z ljudmi je ena najhitreje rastočih kriminalnih dejavnosti na svetu. Na podlagi ocen Evropske komisije naj bi bilo na območju Evropske unije ujetih v pasti trgovanja z ljudmi več kot sto tisoč ljudi letno, med njimi tudi otrok. Poglabljanje revščine milijonov in bogatenje peščice je eden od ključnih dejavnikov, ki poganjajo na eni strani velike dobičke ter na drugi strani teptanje človekovega dostojanstva ponižanih in razžaljenih posameznikov ujetih v začaran krog sodobnega suženjstva. Posebno pozornost velja nameniti otrokom, kateri so najbolj ranljivi. Trgovina z ljudmi v začarani krog vključi vsakogar, ki je kakorkoli ranljiv in ki se ujame v njene pasti. Med žrtvami so tudi državljani in državljanke Slovenije. V zelo ranljivo kategorijo potencialnih žrtev trgovine z ljudmi spadajo otroci in mladostniki, tuji delavci, begunci in migranti.

Slovenska karitas je ob podpori in sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvom za notranje zadeve aktivna na področju neposredne pomoči in oskrbe žrtev trgovine z ljudmi že vse od leta 2006. Izrednega pomena je tudi delo na preventivi. V sklopu preventivnih aktivnosti je Slovenska karitas v zadnjem obdobju v okviru projekta Oskrba žrtev trgovine z ljudmi – varni prostor, financiran s strani Ministrstva za notranje zadeve, izdala informativno žepno zgibanko, kjer v 9-ih jezikih podamo najpomembnejše informacije, kam se lahko obrnemo po pomoč v primeru, da smo postali žrtev trgovine z ljudmi in kaj (na kratko) sploh to pomeni. V okviru projekta Bodi pozoren. Bodi previden, ki je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje so bili izdani knjiži kazalniki za mlade ter spletni kviz »Ali se znaš obvarovati?«, s katerim lahko mladi preverijo, katera so tista ravnanja, ki so nevarna za pasti trgovine z ljudmi.

Velja opozorilo in spodbuda, da lahko vsak posameznik s svojim vedenjem, držo in prepoznavanjem kršitev človekovih pravic pripomore v boju proti trgovini z ljudmi.

 

Nekaj nasvetov za večjo previdnost:

 

- Osebnih podatkov ne posreduj na svetovni splet.

- Spletnim klepetalnicam in neznancem, ki preko njih navežejo stik s tabo, ne zaupaj slepo.

- V primeru, da se dogovarjaš za srečanje v živo z neznancem preko spleta, naj le-to poteka na javnem kraju, kjer se giba veliko ljudi, staršem in prijateljem povej, kam greš. S sabo pelji osebo, ki ji zaupaš.

- Vedno preveri verodostojnost podatkov, ki so navedeni v oglasih in ponudbah za delo, za katere se zanimaš in se imaš namen s svojo prošnjo in življenjepisom tudi prijaviti.

- Različnim oglasom za delo ali drugim ponudbam, ki jih zaslediš na socialnih omrežjih, ne zaupaj slepo.

- Kakršnih koli dokumentov nikoli ne podpisuj na slepo, vedno si vzemi čas in vse podrobno preberi, tudi drobni tisk.

- Dekleta, bodite pozorna na fante, ki zapeljujejo z mikavnimi ponudbami. Lahko gre za »loverboya« iz kriminalne združbe, ki išče mlada dekleta, da jih preda naprej trgovcem z ljudmi.

- Na potovanjih pazi na svoje osebne dokumente in jih nikomur ne izročaj.

- Ko potuješ v tujino, povej svojim bližnjim, kam in s kom potuješ, na pamet si zapomni tel. številke svojih najbližjih oseb. Shrani si številko policije, slovenskih veleposlaništev in organizacij v tujini, ki pomagajo žrtvam kaznivih dejanj.

- Pred potovanjem v tujino si fotokopiraj svoje osebne dokumente in jih ves čas potovanja hrani pri sebi na različnih mestih.

 

Več informacij: 01 300 59 62, 031 470 151, [email protected]

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas