Slovenska karitas poslala dva kontejnerja pomoči v Srbijo in BiH ter dodatnih 80.000 EUR denarne pomoči

23.5.2014 Celje in Maribor Karitas

Slovenska karitas je v petek, 23. maja, iz Celja in Maribora poslala dva kontejnerja pomoči, enega v Srbijo in enega v BiH. Prevoz kontejnerjev omogoča in spremljala Slovenska vojska ter Uprava RS za zaščito in reševanje. Vsebujeta predvsem higienske pripomočke, orodje in drugi nujni material za pomoč prizadetim. V ponedeljek se pripravljata nova dva kontejnerja pomoči v Ljubljani, ki bosta vsebovala čistila, higienske pripomočke in hrano ter bosta namenjena Caritas BiH. Roko pomoči pri nalaganju kontejnerjev v okviru Slovenske vojske prispeva tudi Karitas vojaškega vikariata.

Slovenska karitas je do danes zbrala 80.000 EUR, od tega več kot 20.000 EUR preko SMS sporočil KARITAS5 na 1919. Iskreno se zahvaljujemo vsem darovalcem. Vsa zbrana sredstva so bila danes nakazana na prizadeta območja in sicer 40.000 EUR za Caritas BiH in 40.000 EUR za Caritas Srbije. Tako je Slovenska karitas do sedaj skupaj s prvo pomočjo že nakazala 100.000 EUR.

Sodelavci Caritas BiH in Srbije neumorno pomagajo na najbolj prizadetih območjih in še naprej prosijo za podporo in pomoč. Sporočili so nam, da v obeh državah niti s količinami niti s ceno nimajo nobenih težav pri nakupu hrane, higienskih pripomočkov in drugega materiala za najnujnejšo pomoč. 

V Srbiji in BiH Karitas še naprej sprejema tudi materialno pomoč predvsem higienske pripomočke za čiščenje in osebno nego, higienske robčke in plenice za otroke, trajno ter dobro zapakirano osnovno hrano, ki ne potrebuje hlajenja (hrano je mogoče dostaviti samo v BiH), oblačila za otroke, bombažno posteljnino, brisače, novo spodnje perilo in nogavice. Skladišča škofijskih Karitas, kjer je mogoče posredovati materialno pomoč so objavljena na www.karitas.si.

Slovenska karitas še naprej zbira denarna sredstva na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR : SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH, Sklic: SI00 625, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Položnice bodo v nedeljo na voljo tudi v vseh župnijah in v naslednjem tednu na vseh poštah po Sloveniji. Materialno pomoč se zbira tudi v vseh trgovinah Hofer.

Ob tem iskrena zahvala vsem podjetjem, ki so prispevala večje količine pomoči: Trgovini Hofer, ki je poklonila pralne stroje in pralni prašek, podjetju Lomas d.o.o., ki je prispeval večjo količino čistil, Pekarni Pečjak d.o.o., ki je prispevala testenine, podjetju TKI Hrastnik d.d., ki je prispeval pralni prašek, Pomurskim mlekarnam d.d. za mleko ter Pošti Slovenije, ki je omogočila brezplačni prevoz. Zahvala tudi vsem osnovnim šolam, prostovoljcem Karitas in drugim podjetjem in posameznikom, ki se trudijo za prizadete v Srbiji in BiH.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenska karitas