Slovesna podelitev totema zmagovalnemu Mladinskemu mešanemu zboru sv. Stanislava

V petek, 8. maja, bo ob 19.00 v dvorani Matije Tomca v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani slovesna podelitev dvometrskega totema, ki so ga pevke in pevci Mladinskega mešanega zbora sv. Stanislava ŠKG kot zmagovalci prejeli lansko leto na prestižnem mednarodnem tekmovanju Kathaumixw v Kanadi. Totem bo iz Kanade dostavila 18-članska delegacija na čelu z županom mesta Powell River, kjer je tekmovanje potekalo. Ob podelitvi totema nam zmagovalni zbor pripravlja zanimiv koncert. Vstop je prost.

Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije Ljubljana je pod vodstvom dirigenta in skladatelja Damijana Močnika postal absolutni zmagovalec prestižnega mednarodnega pevskega festivala in tekmovanja Kathaumixw 2014 v Powell Riverju (Kanada) in dobil naziv Choir of the World Kathaumixw 2014. Za zmago je prejel tudi glavno nagrado »Totem Pole«. (Kathaumixw je indijanska beseda, ki pomeni: »srečanje različnih narodov«). *

»Totem Pole« bo Mladinskemu mešanemu zboru sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije Ljubljana v Zavod sv. Stanislava izročila delegacija mesta Powell River in festivala Kathaumixw:

  • župan mesta Powell River Dave Formosa
  • umetniški direktor Festivala Kathaumixw Paul Cummings
  • umetnik, ki je izdelal Totem Pole: Craig Galligos
  • poglavar  »Sliammon First Nation« Clint Williams

O festivalu, potovanju delegacije z glavno nagrado »Totem pole« in Ljubljani bo režiserka Claudia Medina posnela film, ki bo predvajan na eni izmed kanadskih televizij in medmrežju.

*Poleg glavne nagrade je osvojil tudi 1. mesto v kategoriji mladinskih zborov, 2. mesto v kategoriji odraslih mešanih zborov in 1. mesto v kategoriji ljudske glasbe. Zbor je na tekmovanju izvajal skladbe Iacobusa Handla Gallusa, Josepha Rheinbergerja, Lojzeta Lebiča, Jakoba Ježa, Raymonda Murrayja Schafferja, Damijana Močnika in Ambroža Čopija.

Na festivalu je sodelovalo 25 zborov iz 9 držav (Kanade, ZDA, Rusije, Ugande, Nove Zelandije, Slovenije, Kenije, Češke in Tajvana). Med njimi so bili tudi večkrat nagrajeni zbori s številnih tekmovanj po vsem svetu: Academic Students’ Choir of the Ural Federal University, Portland State Chamber Choir – USA, Seattle Girls’ Choir – USA in Taipei Philharmonic Youth and Childrens Choir. S to nagrado je naš zbor dosegel enega največjih uspehov slovenskega zborovskega petja.