Izšli sta knjižni izdaji šmarničnega branja za letošnje leto

14.4.2016 Cerkev na Slovenskem Cerkev na Slovenskem, kateheza, Knjižne novosti

Izšli sta obe knjižni izdaji ŠMARNIČNEGA BRANJA za letošnje leto. 


Aco Jerant: PATER, KI JE GLEDAL JEZUSA
Življenje in delo svetega patra Pija iz Pietrelcine – šmarnice 2016 za otroke

Sveti pater Pij (1887–1968) je eden največjih sodobnih pričevalcev o Božjem usmiljenju. Papež Frančišek ga imenuje »služabnik usmiljenja«. Svoje pričevanje je uresničeval sicer tudi s čudeži in stigmami, ampak najbolj vredno spoštovanja in čudenja je njegovo pričevanje v spovednici, kjer je neštetim ljudem pomagal spet ugledati tisto Luč, ki razsvetljuje vsako temo.

Leto 1887 se je v zgodovino zapisalo kot čas rojstva Frančiška, drugorojenca v družini Forgione iz Pietrelcine, ki ga danes poznamo kot sv. patra Pija. Že malemu dečku, ki je skoraj prej molil kot govoril, so napovedali, da ga bo nekoč spoštoval ves svet, pa vendar so minila desetletja, preden je bila razkrita veličina redovnika, ki ni imel ne krepkega zdravja ne bleščečega pridigarskega nagovora, a je iz skromne samostanske spovednice nagovoril tisoče. Bil je glasnik Božjega usmiljenja, združen s Kristusovimi ranami, ki se je zavedal, da ljudi ne zbira okrog sebe, temveč okrog Jezusa – da bi ga znali gledati in po njem preobražali svoje življenje, kajti »samo z Božjo pomočjo lahko človek naredi kaj pomembnega«, kot je p. Pij izjavil, ko so ga spraševali, kako mu je uspelo v kriznih časih zgraditi in usposobiti bolnišnico za najbolj revne.


Jože Urbanija: LJUBIM TE, TEREZIJA!
Življenje in poslanstvo sv. Terezije Deteta Jezusa – šmarnice 2016

V tem šmarničnem berilu spremljamo Terezijino opevanje Gospodovega usmiljenja na poteh njenih hrepenenj, v neomajni zvestobi Gospodu v temnih nočeh preizkušenj, bolezni in nerazumevanj. Njeno življenje neprestano preseneča. Večino ga je preživela odmaknjeno od javnosti, a jo je papež Pij X. razglasil za »največjo svetnico sodobnega časa«.

Zadnje besede Terezije Deteta Jezusa, ko je 30. septembra 1897 umirala na rokah svoje sestre, so bile: »Moj Bog, kako te ljubim!« Toda že mnogo prej, že takrat, ko je Mala Terezika bila še v večni Božji misli, ji je njen Bog govoril: »Ljubim te, Terezija!« Bog ljubi prvi, že vnaprej.

Terezija Deteta Jezusa, Terezija Ávilska in Terezija od Križa (Edith Stein) so tri osebnosti, ki v življenje sveta vnašajo živo občutenje Boga. So pristne pričevalke za Božjo naklonjenost, dobrohotnost, sočutje in usmiljenje.Vsem, ki se boste zbirali pri šmarnicah, želimo blagoslovljen Marijin mesec maj in vas lepo pozdravljamo!

Slovenski katehetski urad in Celjska Mohorjeva družba

Informacije in naročila: Celjska Mohorjeva družba, Prešernova 23, Celje, [email protected] ali 03 426 48 00.