Predavanje: Soška fronta

15.10.2015 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Zgodovina, Izobraževanja
Predavatelj, mag. Renato Podbersič Predavatelj, mag. Renato Podbersič

Dom sv. Jožef vabi na prvo predavanje iz sklopa 'Spomin kot trajen opomin'. Predaval bo primorski zgodovinar, mag. Renato Podbersič.

OB OBLETNICAH SOŠKE FRONTE, DRUGE SVETOVNE VOJNE IN POVOJNIH DOGODKOV

V letu 2015 obeležujemo dve veliki, a žal tudi žalostni obletnici. Spominjamo se stote obletnice oblikovanja soške fronte in sedemdesete obletnice konca druge svetovne vojne. Oba dogodka sta nas zelo zaznamovala, še posebej boleči za nas Slovence in tudi druge narodnosti na našem ozemlju pa so bili meseci, ko je sicer vojna drugod že pojenjala, pri nas pa je zadivjala najhujša morija iz dogajanja druge vojne in časa po njej na naših tleh. Tudi od teh dogodkov, ki so nas še huje prizadeli kot celotno vojno dogajanje, je letos sedemdeset let, a se jih premalo zavedamo. V Domu sv. Jožef smo pripravili nekaj dogodkov, s katerimi želimo spomniti na strahote tistega časa, predvsem pod vidikom, da bi jih ne pozabili in da bi se iz njih za danes in prihodnost česa naučili. 


SOŠKA FRONTA

Ob eni izmed največjih bitk na Slovenskem in širše v prvi svetovni vojni, ki je izrazito zaznamovala naš prostor, bo ob njeni stoti obletnici z nami razmišljal primorski zgodovinar. 

Četrtek, 15. oktobra 2015, ob 19. uri

Predavatelj: mag. Renato Podbersič