Spominska razstava Vinka Hlebša

17.1.2023 ob 18:00 Ljubljana Zavod sv. Stanislava, Umetnost, Kultura

V Kregarjevem in Meršolovem atriju Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano (Štula 23) je postavljena na ogled spominska razstava likovnih del, ki jih je Vinko Hlebš naslikal v zadnjih letih in so prvič postavljena na ogled. 

Odprtje razstave Med realnostjo in iluzijo bo v torek, 17. januarja 2023, ob 18. uri v Kregarjevem atriju Galerije Staneta Kregarja. Slikarjeva dela bo predstavil ddr. Damir Globočnik, glasbeni program bodo oblikovali učenci petja Glasbene šole Matije Tomca iz razreda prof. Barbare Tišler.

Razstava bo na ogled do 28. februarja 2023.

Vinko Hlebš je bil rojen leta 1943 v Tržiču, kjer je tudi celo življenje bival in ustvarjal. Izobraževal se je na likovnih tečajih pri akad. slikarju Milanu Batisti v Kranju, pri akad. slikarju Stanetu Kregarju in akad. slikarju ter likovnem teoretiku dr. Milanu Butini v Ljubljani. Samostojno je razstavljal od leta 1969 dalje. Pripravil je več kot 90 samostojnih razstav in sodeloval na več kot 150 skupinskih razstavah. Bil je član Dunajskega društva prijateljev umetnosti in Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Kot prostovoljni učitelj je vodil likovno dejavnost v Varstveno delovnem centru Kranj, enota Tržič in v Domu Petra Uzarja v Tržiču. Za svoje delo je prejel številna priznanja, med drugim leta 1978 Kurnikovo plaketo (priznanje občine Tržič), leta 1985 Prešernovo nagrado Gorenjske, leta 1991 plaketo mesta Tržič za likovno dejavnost, leta 2017 priznanje za promocijo učenja in znanja odraslih Andragoškega centra Slovenije. Leta 2018 je postal častni občan občine Tržič. Umrl je 2. julija 2022 za posledicami tragične prometne nesreče, v kateri je izgubila življenje tudi umetnikova soproga Francka Hlebš.

Več o razstavi lahko preberete na galerijski spletni strani.