Spored svetih maš slovenskih škofov ob prazniku Marijinega vnebovzetja 2020

15.8.2020 Slovenija Cerkev v Sloveniji, Marija
Foto: Družina Foto: Družina

Spored svetih maš slovenskih škofov na predvečer in na praznik Marijinega vnebovzetja 2020.

Škofija Celje
V petek, 14. avgusta, na predvečer praznika, ob 19.00 v Marijini cerkvi v Celju bodo slovesne večernice in sveta maša, ki jo bo daroval upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

V soboto, 15. avgusta, ob 9.00 bo v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Olimju slovesna procesija z Najsvetejšim in starodavnim kipom »Marije spremljevalke« po vasi Olimje. Nato slovesno somaševanje, ki ga bo vodil upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek. Pri procesiji sodeluje godba na pihala iz Svetine nad Štorami, pri maši pa prepeva domači pevski zbor.

V soboto, 15. avgusta, bo ob 9.00 in ob 11.00 v romarski cerkvi Matere Božje na Svetih gorah (Sv. Peter pod Svetimi gorami) slovesna sveta maša na praznik Marijinega vnebovzetja in obnovitev izročitve slovenskega naroda Materi Božji. Obe sveti maši bo daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres.

V baziliki v Petrovčah, osrednjem svetišču celjske škofije, bodo na praznik Marijinega vnebovzetja svete maše po naslednjem sporedu:

  • V petek, 14. avgusta, ob 19. 30 uri bodo večernice in sveta maša. Po maši bo procesija z Marijinim kipom in lučkami po vasi.
  • V soboto, 15. avgusta, bodo maše ob 6.30 in 8.00 uri. Ob 10.00 uri bo maša na prostem za baziliko (mašuje upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek), ob 12.00 uri bo maša za ostarele in bolne (mašuje Mirko Škoflek, dekan), ob 19.00 uri bo maša za mlade (mašuje in pridiga Urban Lesjak, župnik iz Vitanja). Pri maši za mlade bo igral ansambel Dominik.

Škofija Koper
V petek, 14. avgusta, ob 18.30 bo v Strunjanu, v župnijski cerkvi Matere Božje (Marijinega prikazanja), ob 508-letnici prikazanja v Strunjanu in 500-letnici oltarne slike Marijinega prikazanja akademija kot prošnja Materi Božji ter ob 19.30 somaševanje, ki ga bo vodil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. Nato sledi procesija (samo predstavniki) do strunjanskega križa za blagoslov ribičev, pomorščakov in morja, sledu nočno bdenje. V soboto, 15. avgusta, bo ob 7.00 v Strunjanu slovesna maša ob sklepu nočnega bdenja, ob 10.00 pa bo glavna romarska maša.

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak bo daroval praznično sveto mašo 15. avgusta na Sveti Gori ob 10.00, upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih pa bo ta dan maševal ob 10.00 v romarski cerkvi Marije, Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi.

Nadškofija Ljubljana
V petek, 14. avgusta, bo ob 19.00 v župniji Kranj – Primskovo slovesna sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, nato bo procesija s kipom primskovške Matere Božje iz 15. stoletja in lučkami, sledi bdenje z molitvijo in pesmijo do polnoči. Ob 19.00 bo v Novi Štifti pri Gornjem Gradu v župnijski cerkvi sv. Marije Zvezde slovesna romarska maša na vigilijo praznika, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Nato bo procesija z lučkami in Marijinim kipom.

V soboto, 15. avgusta, ob 10.00 bo na trgu pred baziliko Marije Pomagaj škofijsko romanje. Slovesno somaševanje in ponovno slovesno izročitev slovenskega naroda Božji materi Mariji bo vodil nj. em. kardinal Franc Rode. Sveta maša bo tudi praznovanje kardinalove biserne maše. Slovesnosti bo mogoče neposredno spremljati tudi preko spletne strani marija.si. Letos obhajamo 20. obletnico imenovanja Brezij za Slovensko Marijino narodno svetišče. 1. januarja 2000 je takratni predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof msgr. dr. Franc Rode baziliko Marije Pomagaj povzdignil v narodno svetišče. Takrat je dejal: »Od danes so Brezje srce Slovenije. Milostni kraj, kamor se bodo v prihodnjih stoletjih zgrinjale množice vernih Slovencev iz vseh krajev naše dežele. Kraj gorečih prošenj in zahvale. Kraj upanja in krščanskega poguma. Kraj, kjer se bo utrjevala naša narodna zavest in se bo krepil državniški čut. Kraj radodarne odprtosti za življenje in smelega gledanja v prihodnost. Kraj vseslovenskega bratstva in sprave. - Naj Cerkev na Slovenskem, zvesta Gospodovemu evangeliju in z geslom Izberi življenje, stopi z zaupanjem v tretje tisočletje pod Tvojim varstvom, Mati in Kraljica Slovencev.«

V soboto, 15. avgusta, ob 17.00 bo v župniji Kranj – Primskovo slovesna sveta maša in obnova posvetitve Mariji, ki jo bo vodil novi nadškof in nuncij v Iraku msgr. dr. Mitja Leskovar.

Nadškofija Maribor
V petek, 14. avgusta, ob 19.00 bo pred baziliko na Ptujski Gori, na god sv. Maksimilijana Kolbeja in predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, molitvena ura ter ob ob 20.00 slovesno somaševanje in procesija z lučkami. Slovesnost vodi mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Ob 24.00 bo polnočna maša, nato molitveno bdenje do jutra.

V soboto, 15. avgusta, ob 8.00 bo na Ptujski Gori slovesno somaševanje in obnovitev izročitve slovenskega naroda Mariji, ki ju bo vodil nadškof Cvikl. Po maši sledijo pete litanije Matere Božje. 

Škofija Murska Sobota
V soboto, 15. avgusta, ob 10.30 bo murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf v Turnišču daroval slovesno sveto mašo na praznik Marijinega vnebovzetja in opravil obnovitev izročitve slovenskega naroda Materi Božji.

Škofija Novo mesto
Praznovanje na Zaplazu se bo začelo na predvečer, v petek, 14. avgusta, s tradicionalno procesijo s svečkami in Marijinim kipom s Čateža na Zaplaz. Procesija se začne ob 20.00 uri pred župnijsko cerkvijo na Čatežu. Sledi sv. maša na prostem pred cerkvijo na Zaplazu. Na sam praznik Marijinega Vnebovzetja, 15. avgusta, bo osrednja sveta maša na Zaplazu ob 10.00 uri. Somaševanje bo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Med mašo bomo obnovili posvetitev slovenskega naroda Mariji. Med mašo bo možno opraviti sv. spoved. Na praznik bo na Zaplazu sv. maša še ob 8. in 16. uri.