Spremljati mlade, da bi svobodno odgovorili na Jezusov klic

31.3.2017 Barcelona, Španija CCEE, Mladina, Univerza
msgr. Stanislav Slatinek, kard. Lorenzo Baldisseri in s. Štefka Klemen msgr. Stanislav Slatinek, kard. Lorenzo Baldisseri in s. Štefka Klemen

Spremljati mlade, da bi svobodno odgovorili na Jezusov klic

Kot priprava na škofovsko sinodo o mladih, ki se bo začela jeseni leta 2018, je v Barceloni potekal štiridnevni simpozij o spremljanju mladih (28. - 31. marec 2017). Mednarodni simpozij z naslovom »In hodil je z njima« (Lk 24,15) je organiziral Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) v sodelovanju s Špansko škofovsko konferenco (CEE). Simpozija se je udeležilo 275 strokovnjakov iz vse Evrope, ki delujejo na različnih področjih, ki so povezana z življenjem mladih: mladi, duhovni poklici, univerza, šola in kateheza. Iz Slovenije so se simpozija udeležili Stanislav Slatinek, sestra Štefka Klemen OSU (duhovni poklici), Anton Česen (kateheza) in Janez Evangelist Rus (Emanuel).

Na prvi delovni seji z naslovom Spremljanje mladih, so štirje mladi iz različnih držav spregovorili o svoji izkušnji spremljanja. Pričevala je Jona (Albanija), muslimanka, ki se je spreobrnila v krščanstvo, Szaplonczay Mate (Madžarska), bogoslovec grko-katoliškega obreda, Carlota Cumella (Španija), članica mladinske skupine in Simon Janssen (Nizozemska) iz Skupnosti Emanuel. Udeležencem simpozija so zaupali svojo izkušnjo, kako lepo je biti spremljan. Kasneje je potekala še okrogla miza o spremljanju za vse življenje. Okrogli mizi je predsedoval Msgr. Jean-Claude Hollerich, nadškof iz Luksemburga. Pri okrogli mizi so sodelovali predstavniki razlišnih sektorjev: Agne Pinigienė (kateheza), Ernesto Diaco (šola), Šimo Maršić (univerza), Paul Metzlaf (mladi) in Christopher Jamison (duhovni poklici). Na nekatera pereča vprašanja (Kaj je potrebno za dobro spremljavo? Kako pri spremljanju spoštovati človekovo svobodo?) pa sta pri popoldanski seji skušala odgovoriti sestra Lola Arrieta, karmeličanka iz Vedruna in član ekipe Ruaj.

Udeležence simpozija sta nagovorila tudi nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo in kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni tajnik škofovske sinode. Nadškof Fisichella je v svojem govoru dejal, da »spremljati pomeni pomagati človeku, da odkrije Boga v našem življenju«. Kardinal Baldisseri pa je udeležence simpozija seznanil z načrtom, da se v Rimu oblikuje vprašalnik, s pomočjo katerega se bo pripravil Instrumentum laboris (delovni dokument) za prihodnjo sinodo o mladih. Vprašalnik bo kmalu na spletni strani (www.sinodogiovani2018.va) z željo, da bi mladi iz vsega sveta pri pripravi škofovske sinode aktivno sodelovali.

Simpozij je zaključil nadškof iz Genove, kardinal Angelo Bagnasco, predsednik CCEE. V svojem sklepnem govoru je spomnil, da je za sodobni svet, ki živi »kulturo niča« Jezus, pravi in ​​edini učitelj. Zato je svoj apel namenil mladim iz vsega sveta. Jezus kliče mlade naj bodo novi apostoli življenja. To je poslanstvo, ki ga Kristus namenja mladim. Udeleženci simpozija smo svoje delo zaključili z evharističnim praznovanjem v baziliki Sagrada Familia.

Stanislav Slatinek