Srečala sta se papež Frančišek in veliki imam Ahmed al Tayyib

23.5.2016 Vatikan Islam, Papež Frančišek

Papež Frančišek je danes ob 12. uri v apostolski palači sprejel v avdienco Ahmeda al Tayyiba, velikega imama kairske univerze Al Azhar. Spremljala ga je delegacija, ki so jo sestavljali: Abbas Shouman, podtajnik Al Azharja; Mahmaoud Hamdi Zakzouk, direktor Centra za dialog na univerzi; Mohamed Mahmoud Abdel Salam, svetovalec velikega imama; Mohie  Afifi Afifi Ahmed, generalni tajnik Akademije za islamske raziskave; veleposlanik Mahmoud Abdel Gawad, diplomatski svetovalec velikega imama; svetovalec Tamer Tawfik; drugi tajnik Ahmad Alshourbagy. Delegacijo je spremljal egiptovski veleposlanik pri Svetem sedežu, Hatem Seif Elnasr. Velikega imama sta med srečanjem s svetim očetom spremljala kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, in tajnik sveta Miguel Ángel Ayuso Guixot.

P. Federico Lombardi, direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža, je izjavil, da je pogovor med velikim imamom in papežem trajal približno 30 minut. Oba sogovornika sta izpostavila velik pomen njunega srečanja za dialog med katoliško Cerkvijo in islamom. Zadržala sta se ob temah, kot so skupno zavzemanje oblasti in vernikov velikih verstev za mir na svetu, zavračanje nasilja in terorizma, položaj kristjanov v konfliktnih situacijah in napetostih na Bližnjem vzhodu ter njihova zaščita.

Papež je velikemu imamu poklonil medaljo miru in kopijo svoje okrožnice Laudato si’.

Po avdienci s svetim očetom se je veliki imam s svojo delegacijo na kratko sestal še s kardinalom Taurano in monsinjorjem Ayusom Guixotom.

 

Vir: Radio Vatikan.