Srečanje predstavnikov Slovenske karitas in Rdečega križa z Jankom Vebrom in Borutom Pahorjem

8.7.2013 Slovenija in Evropska unija Karitas
Srečanje pri predsedniku republike gospodu Borutu Pahorju Srečanje pri predsedniku republike gospodu Borutu Pahorju

Sodelavci Karitas smo zaskrbljeni, kako bomo prihodnje leto pomagali družinam in posameznikom v stiski, saj se konec letošnjega leta izteče dosedanja oblika pomoči s hrano iz zalog Evropske unije.

Slovenska karitas je s tem namenom poslala pismo predsedniku republike gospodu Borutu Pahorju, predsednici vlade gospe Alenki Bratušek, predsedniku Državnega zobra gospodu Janku Vebru, Ministrstvu za delo, družino in socialen zadeve, in varuhinji človekovih pravic gospe Vlasti Nussdorfer, v katerem jih želimo opozoriti na problematiko.

Skupaj s predstavniki Rdečega križa smo bili 28. junija 2013 povabljeni na razgovor k predsedniku DZ gospodu Janku Vebru, ki je pozorno prisluhnil problematiki obeh humanitarnih organizacij in obljubil pomoč tako, da bo v DZ vložil amandma k proračunu za leto 2014, v katerem bo predlagal zagotovitev sredstev za nakup osnovne hrane.

Pri predsedniku republike gospodu Borutu Pahorju je sestanek potekal 8. julija 2013. Pogovor je bil vezan na aktualno problematiko, poleg materialne pomoči pa smo podrobno predstavili tudi dobro razvejano mrežo Karitas, veliko število prostovoljcev in druge dejavnosti, kot je svetovanje ljudem v stiski in različne nove stiske domačih in priseljenih družin in posameznikov, finančno pomoč, pa tudi naraščajoče število ljudi brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Ponazorili smo konkretne številke v zvezi s hrano iz Evropske unije, ki jo razdeljujemo. Za pomoč Karitas s hrano socialno ogroženim družinam in posameznikom je v danih razmerah letno potrebnih več kot 3.500 ton različnih živil. Do sedaj smo iz lastnih sredstev kupili ali zbrali približno 1.500 ton, ostalo je bila hrana iz zalog Evropske unije. Izpad, ki se obeta, bo nepredstavljiv. Gospodu predsedniku in njegovi svetovalki smo odgovarjali na številna vprašanja. Na podlagi povedanega je predsednik razumel situacijo, v kateri se bomo humanitarne organizacije znašle v prihodnjem letu, v kolikor nam s strani Evropske unije ne bo uspelo sprejeti podobnega ukrepa ali državi zagotoviti sredstva za nakup hrane. Predsednik se je zavzel, da bo po posredovanju slovenskih predstavnikov v Bruslju pospešil izvajanje novega ukrepa na evropski ravni, istočasno bo podprl predlog za pomoč države.

Predstavniki Karitas smo hvaležni za besede spodbude in solidarnosti, bolj kot to pa pričakujemo konkretna dejanja. Zavedamo se, da so proračunska sredstva omejena, vendar še vedno ne toliko, da ne bi bilo mogoče kupiti osnovno hrano za ljudi, ki jih je pričujoča kriza pahnila na rob družbe.

Besedilo je pripravila koordinatorka skupine za materialno pomoč pri Slovenski karitas Jožica Ličen, ki je na GSM 041/429–713 ali po e-pošti na naslovu [email protected] na voljo za dodatne informacije.