Srečanje - skavtski tabor voditeljev 2019

5.8.2019 Slovenija Skavt

Od 5. do 6. avgusta  2019 se je začel skavtski tabor voditeljev SREČAnje s 56-imi SREČAnji skavtskih skupin po vsej Sloveniji. Z družbeno odgovornimi deli v lokalnih skupnostih so skavti pomagali ranljivim skupinam. Tabor se je od 7. avgusta 2019 nadaljeval na skupnem tabornem prostoru s skupnim druženjem, delavnicami, srečanjem s predstavniki institucij, znanimi posamezniki ter predsednikom RS Borutom Pahorjem. Končal se bo v nedeljo, 11. avgusta 2019.

Tabor voditeljev je poseben skavtski dogodek, namenjen vsem skavtskim voditeljem. Letos se ga je udeležilo skoraj 500 mladih prostovoljcev in poteka pod geslom SREČAnje. Namen tabora je s sobivanjem presegati različnost, se učiti drug od drugega in z drugim, gojiti spoštovanje ter prispevati k mirnejšem svetu, povezanem v prijateljstvu in strpnosti.          

Po vsej Slovenji so na kar  56-ih posebnih SREČAnjih skavtinje in skavti obiskali skupine in ljudi z motnjami v duševnem ali telesnem razvoju; soustvarjali program v centrih za starejše, poskušali popestriti vsakdanjike invalidom ter odraslim z različnimi boleznimi; prenašali svoje skavtsko znanje na otroke in mladostnike - bodisi z gozdnimi aktivnostmi v vrtcih, bodisi na taborih za socialno ogrožene otroke in tudi v zavodih, kjer skrbijo za otroke s posebnimi potrebami ali telesnimi omejitvami; odstranjevali meje v glavah in gradili odnose z begunci, otroki iz azilnih domov ter brezdomci; se srečali z odvisniki, ki so v programu terapevtske skupnosti; s skavtskim znanjem in idejami polepšali poti in okolico v domačih krajih.

 

Nekaj vtisov s strani organizacij in njihovih članov, ki so se srečali s skavti.

»Neskončno smo hvaležni za priložnost, da so bili skavti z nami prva dva dneva našega tabora z mladostniki s posebnimi potrebami, ki ga preživljamo v neokrnjeni naravi Triglavskega narodnega parka in za dodano vrednost, ki so jo pričarali s svojimi skavtskimi veščinami.« (Mojca Arh, univ.dipl.psih, RACIO, družba za razvoj človeškega kapitala, d. o. o.)

»Zelo smo veseli, da so nas skavti obiskali in nam podarili svoj čas, saj je dandanes to nekaj najbolj dragocenega!« (Eva Hočevar, Društvo Mali princ iz Novega mesta na taboru Zveze Sožitje)

»Rdeči križ Slovenije Območno združenje Idrija se je z veseljem odzvalo na povabilo k sodelovanju vašega društva in vse pohvale skavtinjima, ki sta opravili odlično delo. Polepšali sta dan invalidni osebi in s pozitivno energijo napolnili srca vsem udeleženim.« (Tanja Tominec, Sekretarka RKS OZ Idrija)

»Na Ljubečni se je slišal smeh, petje in glasba. Hvaležni smo za to.« (Tanja Čakš, Center Sonček Celje)

»Hvaležna sem za to izkušnjo, ker mi je dala motivacijo za zdravo življenje. Sedaj verjamem v to, kar tukaj v Terapevtski skupnosti delamo in v kar nas usmerjajo. Dobila sem jasno sliko in stik z mladimi ljudmi, torej skavti, ki vrednote, ki se jih tu učimo, že imajo in jih tudi živijo.« (Članica društva Projekt Človek)

»Bilo je NEPOZABNO! Prvič sem preživela noč oz. prespala v šotoru in to skupaj s svojimi otroki.« (Uporabnica Terapevtske skupnosti za zasvojene starše z otroki)

 

Po pričevanjih skavtinj in skavtov, ki so se v sredo, 7. avgusta, vrnili na skupni taborni prostor na obrobju naselja Želodnik pri Domžalah, nasmejani, navdušeni in polni nepozabnih spominov, je šlo za edinstveno izkušnjo, preko katere so osebnostno zrasli, se srečali z novimi ljudmi, razbili marsikateri predsodek in spletli nova prijateljstva, ki bodo gotovo še trajala. 

V četrtek, 8. avgusta, je v večernih urah potekal pogovor ob ognjiščih s predstavniki institucij v Sloveniji ter znanimi posamezniki, ki so s skavti delili svoje poglede na izbrane tematike ter skupaj soustvarjali vizijo združenja in prihodnost mladih v Sloveniji. Gostje, ki so se udeležili SREČAnja na tabornem prostoru, so bili:

- Sara Isaković, nekdanja vrhunska plavalka, psihologinja,

- Sara Bevc Jonan, begunka iz Bagdada, 

- mag. Vesna Kerstin Petrič, dr. med., vodja sektorja za krepitev zdravja ter obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni in stanj na Ministrstvu za zdravje.

- Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore,

- Mateja Lopuh, dr. med., specialistka iz anesteziologije in intenzivne terapije, Vodja Centra za interdisciplinarno zdravljenje bolečine in paliativno oskrbo, 

- asist. dr. Žiga Kotnik, koordinator projekta Zdravo delovno okolje, zdrava prehrana,  

- Boštjan Hari, magister teologije, 

- Sandi Hribar, bivši načelnik ZSKSS,

- Barbara Pavlakovič, bivša načelnica ZSKSS.

 

V petek, 9. avgusta, je skavte na tabornem prostoru obiskal tudi predsednik RS Borut Pahor. V nagovoru je med drugim omenil: »Še bolj se mi zdi pomembno, kdo in kako se ukvarja z mladim človekom v času njegovega odraščanja. Vi imate to velikansko odgovornost, da z mladim človekom delate takrat, ko si on to sam želi, na način, ki ga sprejema, v času, ko to želi početi, z ljudmi, z vami, ki jim zelo zaupa, v katerih vidi hkrati in avtoriteto in prijatelja, kar pomeni, da vrednote, ki jih od vas dobiva, sprejema kot sveto. V tem smislu bi vam rad povedal, čeprav se tega sami najbolj zavedate, da opravljate zelo, zelo pomembno in tudi odgovorno poslanstvo.«

V sklopu tabora so bile med drugim organizirane delavnice z namenom pridobivanja novih znanj in preizkušanja skavtskih veščin. V duhu povezovanja se bodo udeležencem tabora v soboto, 10. avgusta, pridružili še številni bivši skavtski voditelji in skavtske družine.