Srečanje tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc v Sofiji

10.6.2017 Sofija, Bolgarija CCEE
Foto: CCEE Foto: CCEE

Letno srečanje tiskovnih predstavnikov in sodelavcev za medije pri evropskih škofovskih konferencah (CCEE) je potekalo v Sofiji (Bolgarija) od 7. do 10. junija 2017 na povabilo predsednika Medobredne škofovske konference Bolgarije (CEIB) in apostolskega eksarha Sofije msgr. Christa Proykova. Srečanja se je v imenu Slovenske škofovske konference udeležil njen tiskovni predstavnik dr. Tadej Strehovec.

V bolgarski prestolnici so tiskovni predstavniki razpravljali o uporabi novih sredstev družbenega obveščanja s posebnim poudarkom na družabnih omrežjih in njihovi vlogi pri krepitvi sinodalnosti Cerkve in njene vloge oznanjevanja krščanske poklicanosti. Izpostavili so zavzetost Cerkve za Evropo in njeno vlogo pri preprečevanju oblik zlorab otrok na spletu. Udeleženci so v okviru srečanja predstavili tudi uspešne projekte na področju komunikacije.

V Sofiji je 45 delegatov iz 25 evropskih držav lahko od blizu spoznalo dragoceno bolgarsko krščansko kulturno dediščino, obiskali so Bolgarsko tiskovno agencijo (BTA – Bulgarian News Agency), se srečali z njenim direktorjem ter obhajalo sveto mašo z lokalno krščansko skupnostjo. Katoliška cerkev v Bolgariji je razdeljena v latinski in bizantinski obred.

Ko se Bolgarija prvič v svoji zgodovini pripravlja na sprejem predsedovanje Svetu Evropske unije (od januarja 2018), so bili tiskovni predstavniki evropskih škofovskih konferenc obveščeni o težkih razmerah, ki vladajo med Sofijskim eksarhatom in Oddelkom za finance Občine Sofija, ki vztraja pri odklanjanju priznanja statusa verske pravne osebe katoliškim samostanom v prestolnici. Zato je bila lokalna Katoliška cerkev primorana vložiti pritožbo na Okrožno sodišče proti omenjenemu občinskemu oddelku. Po mnenju pravnikov eksarhata in msgr. Proykova, opisana situacija »meče slabo luč na spoštovanje verske svobode v Bolgariji, saj se ustvarja vtis, da je to le stvar osebne interpretacije nekaterih občinskih uradnikov«.

10-letnica vstopa Bolgarije v Evropsko unijo je bila priložnost za refleksijo o stanju Unije in o socialnih izzivih, ki so pred njo. Udeleženci so razpravljali tudi o političnih, ekonomskih in kulturnih razmerah, ki trenutno vladajo v Evropi. O teh tematikah sta udeležencem, spregovorila tudi msgr. Paolo Rudelli, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Svetu Evrope ter p. Oliver Poquillon, generalni tajnik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE).

Zavzetost Cerkve za skupen projekt miru in razvoja, za kar je poklicana Evropska Unija, se uresničuje preko njenega stalnega delovanja med evropskimi ustanovami in državami. Številni izzivi, ki danes ogrožajo našo povezanost in sam evropski projekt, terjajo od evropskih ustanov nov napor, da na novo premisli svoj način delovanja, tudi z iskanjem navdiha med svojimi velikimi ideali. Kot dokaz zavzetosti Cerkve za Evropo bo CCEE v Minsku v Belorusiji letos jeseni srečanje predsednikov evropskih škofovskih konferenc. Med obravnavanimi tematikami omenjenega srečanja bo tudi poslanstvo Cerkve v sodobnem kontekstu evropske celine. K temu bo dodan prispevek COMECE – cerkvene organizacije, ki spremlja delovanje Evropske unije – ki bo skupaj z Državnim tajništvom Svetega sedeža pripravil t. i. projekt evropski dialog pod geslom Na novo premisliti Evropo – Prispevek kristjanov za prihodnost skupnega evropskega projekta in bo izveden letos jeseni v Rimu.

Udeleženci so sklenili refleksijo o Evropi s srečanjem z nekdanjim kraljem (1943-1946) in bolgarskim prvim ministrom (2001-2005) Simeonom II. Prav tako pa so udeleženci na srečanju v Sofiji izmenjali primere dobrih praks na področju sredstev družbenega obveščanja.