SŠK zavrača neresnične trditve časopisa Dnevnik glede srečanja s hrvaško komisijo Iustitia et Pax

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) odločno zavrača neresnične trditve novinarja Klemena Košaka zapisane v članku z naslovom »Slovenski škofi so prijazno zavrnili povabilo hrvaških na sestanek o meji« (objavljen v časopisu Dnevnik na str. 3, dne 5. maja 2018 in istega dne na njihovi spletni strani: https://www.dnevnik.si/1042820874/slovenija/slovenski-skofi-so-prijazno-zavrnili-povabilo-hrvaskih-na-sestanek-o-meji).

V njem novinar neresnično zapiše, da slovenski škofje »prijazno zavračajo« srečanje s hrvaško komisijo Iustitia et Pax in ga pogojujejo s predhodno implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Ob tem SŠK poudarja, da Komisija Pravičnost in mir pri SŠK »pozdravlja« predlog hrvaške komisije in se želi z njo tudi srečati. Prav tako tega srečanja ne pogojuje s predhodno implementacijo odločbe arbitražnega sodišča o meji, kot to neresnično trdi novinar Košak. Zato pričakujemo, da časopisna hiša Dnevnik, v skladu z Zakonom o medijih in standardi novinarskega delovanja, umakne neresnična dejstva in v celoti objavi odgovor SŠK na novinarjevo vprašanje.

Dr. Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK


Odgovor SŠK na vprašanje novinarja Klemena Košaka z dne 4.5.2018:

Spoštovani g. Košak,

Najlepša hvala za vaše vprašanje. V Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci smo seznanjeni z izjavo Komisije Iustitia et Pax glede uresničitve odločitve arbitražnega sodišča in pozdravljamo njihovo vabilo, da se obe komisiji sestaneta. Slovenska Komisija Pravičnost in mir pri SŠK je v svoji izjavi z naslovom »Za spoštovanje odločbe Stalnega sodišča za arbitražo v Haagu« (30.6.2017) zapisala, da si je vedno prizadevala, da oba naroda ohranita tradicionalno dobrososedske odnose, prijateljsko sodelovanje in vzajemno sožitje. Ob tem se zaveda, da bo to mogoče ohraniti in razvijati le, če bo meja z ustreznimi zakonskimi akti in sporazumi ustrezno določena. Zato je komisija pozvala obe vladi, politike in civilnodružbene organizacije, da v duhu miru in sodelovanja sprejmejo in spoštujejo odločitev sodišča in jo na obeh straneh meje v medsebojnem dialogu in v doglednem času uresničijo ter poskrbijo za vse, ki jih je omenjena odločitev prizadela.

Lep pozdrav,

Dr. Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK