Stalni opazovalec Svetega sedeža pri OVSE msgr. Urbanczyk poziva k pospeševanju ekonomske vloge žensk

16.2.2021 Katoliška cerkev Ženska, Sveti sedež

Msgr. Janusz Urbanczyk, stalni opazovalec Svetega sedeža pri OVSE, poziva k pospeševanju svetovne varnosti, stabilnosti in trajnostnemu razvoju preko krepitve ekonomske vloge žensk.

Pomembne prioritete Svetega sedeža ostajajo zaščita in pospeševanje resnične enakosti vsake človeške osebe ter priznanje komplementarnosti ženske in moškega, kot je med prvim pripravljalnim srečanjem na 29. Ekonomski in okoljstveni forum zatrdil msgr. Janusz Urbanczyk, stalni opazovalec Svetega sedeža pri OVSE (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi). Posebej je poudaril, da je »pomembno upoštevati vprašanje o ekonomski okrepitvi žensk«, saj je »vztrajanje različnih oblik diskriminacije, ki žalijo dostojanstvo in poklicanost žensk na področju dela, posledica dolge vrste pogojevanja, ki jo kaznujejo«, s tem pa izkrivljajo njene posebne pravice in jo »odrivajo na obrobje družbe in celo v suženjstvo«.

Ovrednotenje žensk krepi mir in socialno varnost
Msgr. Urbanczyk je – kot je to tudi poudarjal sv. Janez Pavel II. – izpostavil, da je »nujno treba doseči resnično enakost na vsakem področju: enako plačila za enako delo, zaščito zaposlenih mater, enakost pri napredovanju kariere, enakost zakoncev v zvezi z družinskimi pravicami in priznanje vsega tistega, kar spada med pravice in dolžnosti državljanov v demokratični državi«.

Pa vendar, kot je nadaljeval stalni opazovalec, se ekonomska in politična vloga žensk povečuje, pospeševanje njihove soudeležbe v javnem življenju pa »zagotovo prispeva k povečanju miru in varnosti tako znotraj družbe na splošno kot znotraj družine, ki je temeljna celica družbe«.

Tveganja v času pandemije
Kot je nadaljeval msgr. Urbanczyk, je sedanja pandemija covida-19 žal »potrdila, da je udeležba žensk na delovnem trgu še vedno šibka«. Ženske so pogosto prve, ki izgubijo delo, predvsem pri slabo plačanem delu ali v neformalnem sektorju, kjer predstavljajo večino in kjer primanjkujejo finančna zaščita in dodatki«. Pouk na daljavo je povečal pritisk na ženske, ne glede na to, če imajo plačano delo ali ne.

Potrebna komplementarnost med moškim in žensko
Msgr. Urbanczyk je zato pozval h »komplementarnemu sodelovanju med moškimi in ženskami«, da bi zgradili boljšo prihodnost. Vrednotenje ženskega spola in okrepitev žensk »na vsakem področju življenja in dela« bo namreč povečalo varnost, stabilnost in trajnostni razvoj za vse.

 

Vir: Vatican News - slovenska redakcija