Sveta maša ob 154-letnici smrti Božjega služabnika Friderika Ireneja Barage

19.1.2022 ob 18:00 Trebnje Škofija Novo mesto
Misijonar Friderik Baraga, vitražno okno, Vrhtrebnje - Foto: Družina Misijonar Friderik Baraga, vitražno okno, Vrhtrebnje - Foto: Družina

V sredo, 19. januarja 2022, ob 18.00 bo v župnijski cerkvi v Trebnjem novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje daroval sveto mašo ob 154. letnici smrti svetniškega kandidata častitljivega Božjega služabnika Friderika Ireneja Baraga. Po sveti maši sledi akademija.

Friderik Baraga je bil velik človek pred Bogom in ljudmi. Sposobnosti, ki jih je imel, je daroval za oznanjevanje in posvečevanje ljudi. Izbral si je pot duhovnika in misijonarja. Naredil je tisto, kar naj bi vsak kristjan, še posebej pa duhovnik delal – imel rad Boga in ljudi, kakršnekoli. Z ljubeznijo je ob Michiganskih jezerih oskrboval najprej vse priseljence iz Evrope, potem pa tudi domorodne indijance iz plemen Očipva in Otava. Oskrboval jih je kot dušni pastir z veroukom, molitvenikom, zakramenti, zavzemal se je za njihovo izobrazbo v pisanju, računanju, obrtništvu, odvračal jih je od alkohola, napisal slovnico,... Krplje so bile njegova obvezna oprema, saj je peš obiskoval misijonske postojanke po redko naseljeni pokrajini tudi pozimi. Umrl je v sluhu svetosti 19. januarja 1868 v Marquettu v škofijski hiši v hudem mrazu in velikem snegu. Zaradi obilice snega na pogrebu ni bilo veliko ljudi.