Sveta maša v baziliki sv. Petra v Rimu ob 30. obletnici slovenske samostojnosti

Nadškof Zore bo daroval sveto mašo na grobu sv. papeža Janeza Pavla II., ki se v baziliki nahaja v kapeli sv. Sebastijana - Foto: Družina Nadškof Zore bo daroval sveto mašo na grobu sv. papeža Janeza Pavla II., ki se v baziliki nahaja v kapeli sv. Sebastijana - Foto: Družina

V ponedeljek, 7. februarja 2022, ob 8.30 bo ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore daroval zahvalno sveto mašo v baziliki sv. Petra v Rimu ob 30. obletnici priznanja samostojne države s strani Svetega sedeža.

Nadškof Zore bo daroval sveto mašo na grobu sv. papeža Janeza Pavla II., ki se v baziliki nahaja v kapeli sv. Sebastijana. Pri sveti maši, ki jo organizira slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu, bo prepeval Slovenski oktet, udeležil pa se je bo tudi predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor. 

V večernih urah bo v baziliki Santa Maria Maggiore v Rimu koncert Slovenskega okteta, ki ga na predvečer kulturnega praznika in v počastitev tridesete obletnice priznanja Republike Slovenije in vzpostavitve diplomatskih odnosov prireja Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu.

Sveti sedež je 13. januarja 1992 med prvimi državami priznal samostojno državo Slovenijo. Priznanje Svetega sedeža je bilo odločilnega pomena tudi za ostala priznanja, ki so temu sledila (predvsem drugih evropskih držav). Papež sv. Janez Pavel II. se je sam osebno zavzel za priznanje samostojne države Slovenije, zato želi Katoliška cerkev v Sloveniji izraziti svoje spoštovanje in hvaležnost temu pomembnemu dejanju.