Sveta maša za žrtve epidemije COVID-19 in za mir v Ukrajini

6.4.2022 ob 18:30 Evropa CCEE, COVID19, Evropa
Foto: Družina Foto: Družina

V postnem času, od 2. marca do 14. aprila 2022, bodo predstavniki evropskih škofovskih konferenc vsak dan darovali svete maše za žrtve epidemije COVID-19 v Evropi ter za mir v Ukrajini. V Sloveniji bo sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore v sredo, 6. aprila 2022, ob 18.30 v ljubljanski stolnici.

Pobudo organizira Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) iz Švice, ki je predlagal, da bi se v 40-dnevnem obdobju posta 39 članic CCEE skupaj s Tajništvom Sveta združilo v bratski molitvi in evharističnem spominu na žrtve epidemije ter za mir v Ukrajini.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni / European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) je za boleznijo COVID-19 v Evropi do 9. februarja 2022 umrlo 969.768 oseb.


Cerkev moli za mir v Ukrajini in žrtve covida

Vsak narod naj v postnem času obhaja sveto mašo – Uradna izjava CCEE

Cerkev v Evropi se zbira ob evharistični mizi. Predsedniki škofovskih konferenc naše celine bodo na pepelnično sredo in celoten postni čas obhajali svete maše za mir in molili za žrtve vojne in covida.

Evropski škofje se pridružujejo pozivu papeža Frančiška, ki je dejal: »Vse vabim, naj pepelnično sredo, 2. marca, namenijo dnevu posta za mir. Vernike na poseben način spodbujam, naj se na ta dan intenzivno posvetijo molitvi in postu.«

Njegova ekscelenca msgr. Gintaras Grušas, nadškof v Vilni in predsednik CCEE je izjavil, da želijo svoj glas združiti s papeževim pozivom k prekinitvi vojskovanja, takojšnjemu koncu vojne v Ukrajini in prizadevanjem za mir: »Razlogi za mir so močnejši od vsakršnega preračunavanja posebnih interesov in kakršnega koli zatekanja k uporabi orožja.«

Postni čas je tudi priložnost za ponovna zagotovila, da je Cerkev blizu tistim, ki so in še trpijo zaradi koronavirusa, da pozovemo k prenehanju pandemije in se med sveto mašo spomnimo mnogih žrtev covida.

Pobuda vključuje vse evropske škofovske konference v skladu s priloženim koledarjem, po katerem bo tako kot lani vsaka posamezna škofovska konferenca sodelovala pri pripravi vsaj ene maše. To bo znamenje občestva in upanja za celotno celino; čas za post in molitev, »da bi občutili, da smo bratje in sestre in prosili Boga, naj konča vojno«.