Svetovni dan bolnikov 2020

11.2.2020 Katoliška cerkev Bolnik, Zdravje
Msgr. Miro Šlibar - Foto: Družina Msgr. Miro Šlibar - Foto: Družina

Za svetovni dan bolnikov, ki bo kot vsako leto 11. februarja, na god Lurške Matere Božje, je papež Frančišek napisal poslanico z naslovom Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek (Mt 11,28).

Pri nas bo osrednja slovesnost kot vsako leto v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah v torek, 11. februarja, ob 10. uri. Vodil jo bo murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf SDB.

Svetovni dan bolnikov in njegovo bližino naj zaznamuje naša večja pozornost do bolnikov in trpečih. K temu spodbujajmo tudi tiste, ki so blizu bolnikom in vsem, ki zanje skrbijo. Poudarek naj bo tudi na katehezi. Pozornost in hvaležnost pa pokažimo v teh dneh tudi do vseh zaposlenih v zdravstvu in v drugih ustanovah. 

Spodbujen ob papeževi poslanici za svetovni dan bolnikov in Lurški Materi Božji se vam zahvaljujem za vašo bližino bolnim, ko že uresničujete papeževe besede v letošnji poslanici: »Ko enkrat prejmemo počitek in Kristusovo tolažbo, smo poklicani tudi sami postati počitek in tolažba za brate, s krotko in ponižno držo, po zgledu Učitelja.«

Msgr. Miro Šlibar,
voditelj za pastoralo zdravja pri SŠK


Delo Cerkve na področju pastorale zdravja je njeno specifično misijonsko poslanstvo, ki temelji v evangeliju in tradiciji. Gre za izkazovane Božjega usmiljenja trpečemu človeku. V Sloveniji je do konca druge svetovne vojne Cerkev za bolnike naredila izjemno veliko. Po drugi svetovni vojni je bilo delo omejeno na zasebno raven in ni bilo družbeno priznano. Iz znanih razlogov se čas hospitalizacije zmanjšuje. To pa postavlja nove izzive in odnose, v katere se vpletajo bolnikova družina, civilna družba, cerkvena občestva in predvsem župnija. 

Voditelj za pastoralo zdravja pri SŠK, skupaj s sodelavci v krajevni Cerkvi daje spodbude, priporočila in skupna izhodišča za pastoralno skrb bolnikov, starostnikov, zdravstvenih delavcev ter spremlja delo in problematiko v medicini in zdravstvu.

Služba verske oskrbe v bolnišnici je del celotne pastoralne dejavnosti na področju zdravja. Število pastoralnih delavcev v posamezni bolnišnici je različno. V to delovno skupino so vključeni duhovniki in redovniki. V večini bolnišnic prihajajo župnijski duhovniki. Vseh v slovenskem prostoru je okoli 30. 

Cilji pastoralne skrbi za bolnike v bolnišnici so: obiskovanje in spremljanje bolnikov; obhajanje zakramentov in liturgična opravila pri bolnikih in v bolniških kapelah (od 27 bolnišnic ima kapelo 23 bolnišnic); pomoč ob spremljanju, katehezi in oznanjevanju smisla bolezni, trpljenja in smrti; organizacija in usklajevanje vseh različnih oblik pastoralnega dela v bolnišnici; pomoč in služenje bolnikom in njihovim svojcem; verska pomoč zdravstvenim delavcem. 

Svoje celotno delo kakor vse bolnike in zdravstvene delavce posebej izročajo Materi usmiljenja in Zdravju bolnikov.

Več na spletni strani o pastorali zdravja.