Svetovni dan molitve za skrb stvarstva

Izjava Komisije Caritas in Veritate pri Svetu evropskih škofovskih konferenc

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) preko oddelka za Ohranjanje stvarstva pri Komisiji Caritas in Veritate se skupaj s pravoslavnimi brati pridružuje pobudi svetega očeta Frančiška ob praznovanju svetovnega dne molitve za ohranjanje stvarstva.

Skupna želja Katoliške in Pravoslavne Cerkve, da bi se zavzemali za stvarstvo, je bila in bo osrednja tema ekumenskih odnosov v sklopu CCEE-ja. Že s prvimi evropskimi ekumenskimi srečanji (Basel 1989 in Graz 1997) sta si CCEE in KEK (Konferenca evropskih Cerkva) zadali nalogo, da bosta spodbujali evropske kristjane k miru, pravičnosti in ohranjanju narave. Tovrstno željo so kasneje povzeli na tretjem evropskem ekumenskem srečanju (Sibiu, september 2007), kjer so udeleženci zahtevali, da se ”obdobje med 1. septembrom in 4. oktobrom posveti molitvi za ohranjanje stvarstva in spodbujanju trajnostno naravnanih življenjskih slogov, ki bi pripomogli k obratni težnji klimatskih sprememb” (Sklepna izjava, 8. september 2007).

Z zavestjo, da ”stvarstvo lahko dojamemo samo kot dar, ki izhaja iz odprte roke Očeta vseh ter je stvarnost osvetljena z ljubeznijo, ki nas vse združuje v univerzalno skupnost” (Papež Frančišek, okrožnica Laudato si’, št. 76) CCEE spodbuja k sprejemanju tega časa molitve kot priložnost, da bi se odzvali na odgovornost h kateri Gospod zbira vse ljudi, da bi postali pristni pričevalci zaupanega nam okolja.

 

Oddelek Ohranjanje stvarstva vodi msgr. Andre-Jospeh Leonard, nadškof nadškofije Malines-Bruxelles in predsednik Belgijske škofovske konference. Tajnik je Bernard Sorel. Oddelek Ohranjenje stvarstva skupaj z oddelki Za socialne zadeve in Za migracije oblikujejo Komisijo Caritas in Veritate pri Svetu evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki jo vodil tržaški škof msgr. Giampaolo Crepaldi.