Svetovni molitveni dan žensk 2018

V petek, 2. marca 2018, bo v šestih krajih v Sloveniji in po številnih krajih po svetu potekal osrednji dogodek ob svetovnem molitvenem dnevu žensk 2018.

V Sloveniji bodo ta dan bogoslužja in molitvena srečanja v naslednjih krajih:

  • Ljubljana: cerkev Svete trojice - Uršulinska cerkev (Slovenska cesta 21) ob 19.00;
  • Rogaška Slatina, cerkev sv. Križa, ob 17.00;
  • Murska Sobota: Binkoštna cerkev v Veščici ob 17.00;
  • Velike Lašče: župnijski dom Alojzija Grozdeta ob 18.30;
  • Izola: Evangelijska cerkev EVC (Industrijska cesta 2e) ob 18:45;
  • Maribor: Evangeličanska cerkev v Mariboru (Trubarjeva 1) ob 18:30;
  • Rogaška Slatina: župnijska cerkev Sv. Križa ob 17.00.

Kaj je SMD? Svetovni molitveni dan se je rodil v Združenih državah Amerike leta 1927 in je največje svetovno ekumensko gibanje, ki v osrčje molitve postavlja stiske žensk, mater in otrok v posameznih državah. Bogoslužja pripravijo ženske, a se ga udeležijo verniki raznih krščanskih Cerkva.

Molitveni dan tradicionalno poteka po vsem svetu na prvi petek v marcu, tako da preko 180 držav zaobjame vsak košček zemlje. Vsako leto ženske iz ene države, enega kontinenta pripravijo ekumensko molitev. V njej predstavijo svojo deželo, lepote in stiske, za katere se moli. Poleg tega pa tudi predlagajo projekt v podporo žensk, mater in otrok, za katerega prosijo za finančno podporo. Leta 2018 je v osrčje postavlja deželo Surinam.

Logotip svetovnega molitvenega dneva žensk je nastal leta 1982, ko so bogoslužje pripravile krščanske ženske z Irske. Sestavljen je iz štirih puščic v obliki keltskega križa, ki kažejo v središče s štirih strani neba. Puščice so oblikovane kot štiri klečeče osebe v molitvi, krog pa predstavlja svet in ekumensko edinost, kljub različnosti.

Gibanje svetovni molitveni dan žensk vsaka štiri leta pripravi tudi mednarodno srečanje, na katerem ima vsak narodni odbor možnost predlagati temo in primerne svetopisemske odlomke ter ponuditi sodelovanje pri sestavi in oblikovanju bogoslužja. Med srečanjem komisija oceni predloge ter določi teme in države, ki bodo pripravile molitveni dan za naslednja štiri leta. Posamezna izbrana dežela ne izbira svoje lastne teme, ampak temo določi mednarodni izvršni odbor, z odločitvijo pa se delegatke narodnih odborov seznanijo na mednarodnem srečanju.

Leta 2019 bo osrednje srečanje gostila Slovenija.